USPJEH

Usvojeni amandmani zastupnice Zovko na sjednici AFET-a

Fena

20.3.2018

Na današnjoj sjednici Odbora za vanjske poslove (AFET) Evropskog parlamenta usvojeni su amandmani zastupnice Željane Zovko, u sklopu izvještaja o primjeni instrumenata EU za vanjsko finansiranje: preispitivanje na sredini perioda za 2017. i budući ustroj nakon 2020. godine.

Usvojeni izvještaj AFET-a ima za cilj definirati prioritete i aktivnosti finansijskih instrumenata za sljedeći finansijski period, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Europske pučke stranke.

Zastupnica Zovko je u usvojenim amandmanima istaknula važnost vanjske finansijske pomoći EU kao ključnog instrumenta za pružanje potpore privrednim reformama, kao i demokratskoj, političkoj i institucionalnoj konsolidaciji u partnerskim državama.

Nadalje, u kontekstu politike proširenja EU i nedavno objavljene Strategije za zapadni Balkan, Zovko je naglasila u svom amandmanu kako nivo sredstava za Instrument pretpristupne pomoći (IPA II) mora odgovarati krajnjem cilju IPA-e da se implementiraju ključne političke, privredne i institucionalne reforme u svrhu postizanja standarda EU u državama zapadnog Balkana.

Zovko je, po pitanju Evropskog instrumenta za susjedstvo (ENI), naglasila važnost povezanosti dostupnosti sredstava iz ENI-a s aktivnostima na području sprečavanja i rješavanja sukoba te podržavanja aktivnosti unapređenja temeljnih vrijednosti, poput demokratizacije, poštivanja ljudskih prava i vladavine prava u državama Istočnog partnerstva.

Glasanje o ovom Izvještaju, tj. o Prijedlogu rezolucije Evropskog parlamenta, predviđeno je u aprilu na sljedećoj plenarnoj sjednici u Strazburu, navedeno je u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.