OSTAVKA

Makedonski ministar pravde podnio ostavku

Srna

21.3.2018

Makedonski ministar pravde Bilen Saljiji (Bilen Saliji) podnio je ostavku iz moralnih razloga, nakon što je tužilac prije nekoliko dana prekvalificirao optužnicu u slučaju iz juna 2016. godine u Kumanovu kada je pregažen dječak Almir Aliju.

Saljiji je ostavku podnio sinoć, a na konferenciji za novinare rekao je da kao prvi čovjek Ministarstva pravde osjeća moralnu obavezu da podnese ostavku, navodeći da su kontraverznu odluku u slučaju "Almir" osporila i četvorica javnih tužilaca.

Slučaj se dogodio krajem juna 2016. godine u Kumanovu kada je četverogodišnjeg dječaka Almira Aliju pregazio Boban Ilić iz Kumanova, nakon svađe sa Almirovim ocem oko toga ko je na redu u Domu zdravlja u Kumanovu.

Poslije svađe u zdravstvenoj ustanovi oni su nastavili s prepirkama, a Ilić je sjeo u svoj automobil i udario u stub pored kojeg je stajao nesretni dječak.

Tužilaštvo je prvostepeno pokrenulo sudski proces za ubistvo, ali je nedavno prekvalifcirano kao ubistvo bez predumišljaja ili saobraćajna nesreća sa smrtnim posljedicama.

Nakon prekvalifikacije krivičnog djela Ilić je izašao iz pritvora. Oštećeni smatraju da je dijete pregaženo namjerno i da Boban Ilić treba odgovarati za ubistvo.

Bilen Saljiji član je Demokratske unije za integraciju (DUI), koalicionog partnera vladajuće SDSM, a prije izbora za ministra bio je direktor Državnog inspektorata za šumarstvo i lov.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.