REAKCIJE

Ambasador SAD na Kosovu: Zainteresirani smo za dijalog Srbije i Kosova

Vijesti.me

23.3.2018

Američki ambasador u Beogradu Kajl Skot (Kyle Randolph Scott) izjavio je danas da SAD s velikim interesiranjem prate dijalog Srbije i Kosova, ali je istaknuo da se taj dijalog vodi uz posredovanje Evropske unije (EU).

Na pitanje novinara o tome hoće li se Amerika uključiti u dijalog Beograda i Prištine, Skot je kazao da su SAD tu da pomognu ako im se neko obrati za pomoć, ali da se taj dijalog vodi između Srbije i Kosova, uz posredovanje EU.

- Mi hoćemo da dođe do dogovora između Srbije i Kosova, i da taj dogovor bude trajan. Zapad se zalaže za kompromisno rješenje - rekao je Skot novinarima na uručenju računara u Ministarstvu obrazovanja.

Skot je dodao da "Amerika ne vrši pritisak na Srbiju" da prizna Kosovo, i da smatra da Srbija treba da "nađe svoj put" i dogovori se s Kosovom o statusu.

- Ne vidim pritisak da Srbija radi jednu ili drugu stvar. Ali, iz Evropske unije je rečeno da treba doći do nekog rješenja o statusu Kosova jer ona neće da uvozi problem - rekao je Skot.

Upitan šta će se desiti ako se u dijalog između Srbije i Kosova uključi Rusija, Skot je kazao da "ukoliko učesnici u dijalogu misle da je potrebno uključiti još nekog, to je onda njihov izbor".

Američki ambasador je još dodao da Srbija treba da nađe dogovor s Kosovom o statusu, i naglasio da to šta će biti na kraju zavisi od Kosova i Srbije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.