REGION

Mogerini uoči posjete Balkanu: Perspektiva članstva važi za sve države regije

Fena

16.4.2018

Kontinuirani rad sa zapadnim Balkanom je interes Evropske unije i država članice, rekla je Federika Mogerini (Federica Mogherini), visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije, nakon zasjedanja Vijeća za vanjske poslove u Luksemburgu. 

Šefovi diplomatija EU danas su, osim situacije u Siriji i Iranu, tokom ručka, razgovarali i o pripremama za samit EU - zapadni Balkan koji će biti održan u Sofiji u maju.

Mogerini je istakla da je postignuta saglasnost da treba pružiti kredibilitet evropskom putu svih država regije.

- Imali smo vrlo opširnu diskusiju o zapadnom Balkanu i o pripremama za samit u Sofiji u maju ove godine. Jasno je izražena podrška strategiji proširenja koju je predložila Evropska komisija – poručila je Mogerini.

Ona sutra započinje balkansku turneju, u kojoj će posjetiti države regije, izuzev BiH i Kosova, a uporedo s objavom izvještaja o napretku svih država koje su u procesu proširenja. No, Mogerini je  rekla da predanost EU i perspektiva za članstvo važi za sve države.

- Izražavamo svoju jasnu predanost i angažiranost u regiji u cijelini, u odnosu na svih šest država te perspektivu za proširenje – poručila je Mogerini.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.