OD AVAZOVOG IZVJEŠTAČA

Pojačati aktivnosti na ukidanju rominga

S. NUMANOVIĆ

19.4.2018

Svih šest država zapadnog Balkana ubrzat će aktivnosti na reduciranju cijena roming poziva, kako unutar regiona tako i prema Evropskoj uniji i od nje. Cilj je da se na samitu EU - zapadni Balkan 17. maja u Sofiji predstavi što detaljniji i održiv plan. Njime će se postepeno snižavati cijene rominga unutar Balkana i prema EU, s krajnjim ishodom da se on u cijelosti ukine.

- Politička volja konačno postoji. Pred nama je puno posla, ali smo odlučni da ga uradimo na najbolji mogući način. Želimo i tako postati dio EU - istakao je u obraćanju novinarima ministar za informativno društvo i administraciju u Vladi Makedonije Damjan Mančevski.

Saglasnost operatera

Naglasio je i da postoji saglasnost telekom operatera i regulatornih agencija u regionu da se taj posao što prije okonča.

Kao vrlo dobra vijest navedena je i činjenica da su se aktivnostima na snižavanju troškova rominga priključili i telekomi Albanije i Kosova.

Mančevski je u nekoliko navrata tokom svog izlaganja istakao da konačno postoji politička volja svih šest država zapadnog Balkana i da je to otvorilo put za dinamiziranje rada.

Naveo je da je to ključno i u procesu priznavanja diploma univerziteta na teritoriju Balkana te u jačanju sigurnosti interneta. Posebno je naglasio zajedničke i koordinirane aktivnosti na borbi protiv lažnih vijesti.

Mančevski je istakao i da će se osigurati važenje digitalnih potpisa i pečata za svih šest država zapadnog Balkana te da će region, kao jedan, istupiti pred Evropsku komisiju i tražiti fondove za razvijanje mreže bežičnog interneta i za nove digitalne projekte.

Ministar vanjskih poslova Makedonije Nikola Dimitrov u svom je govoru istakao zahvalnost organizatorima Prvog digitalnog samita. Posebno je zahvalio Regionalnom vijeću za saradnju (RCC), čije je sjedište u Sarajevu, na pruženoj pomoći.

Interes EU

Dimitrov je rekao i da će se o pitanjima digitalizacije razgovarati i na predstojećem samitu u Sofiji, ali i susretu EU - zapadni Balkan u julu u Londonu.

- Ovo je dio aktivnosti iz Berlinskog procesa. Zato imamo jak angažman i interes svih država EU. Dogovoreno je i da se digitalni samit zapadnog Balkana organizira svake godine u jednoj od šest država - naveo je on.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.