REGION

Vulin do daljnjeg nije dobrodošao u Hrvatsku

Avaz.ba

21.4.2018

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske danas je notom koja je upućena Ambasadi Republike Srbije u Zagrebu osudilo izjavu ministra odbrane Republike Srbije Aleksandra Vulina i poručilo mu da nije dobrodošao u Hrvatsku.

Vulin je izjavio da o njegovom dolasku u Republiku Hrvatsku "...može odlučiti vrhovni komandant Vojske Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu da odluče hrvatski ministri."

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova je u noti podsjetilo da je Republika Hrvatska suverena država, članica Evropske unije i NATO-a, u kojoj o ulasku stranaca odlučuju isključivo nadležne hrvatske institucije, u skladu s hrvatskim zakonima.

"Spominjanje vrhovnog zapovjednika Vojske Republike Srbije Aleksandra Vučića, kao osobe koja odlučuje o bilo čijem dolasku u Republiku Hrvatsku je neprimjeren i neprihvatljiv pokušaj negiranja suvereniteta Republike Hrvatske", navedeno je iz hrvatskog ministarstva.

U saopćenju se dalje navodi da je nakon incidenta koji se 18. aprila 2018. godine dogodio u Narodnoj skupštini Republike Srbije prilikom službene posjete predsjednika Hrvatskog sabora, ova izjava ministra obrane Republike Srbije Aleksandra Vulina predstavlja dodatnu provokaciju koja sigurno ne pridonosi razvoju dobrosusjedskih odnosa i punog međusobnog uvažavanja.

"Zbog gore citirane izjave ministar obrane Republike Srbije Aleksandar Vulin do daljnjega nije dobrodošao u Republiku Hrvatsku", zaključak je MVEP Republike Hrvatske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.