GLOBUS

IZVJEŠTAJ KOJI JE ŠOKIRAO Njemačka je raj za pranje novca i utaju poreza

Pozitivni primjeri su Danska i Slovenija

Fena

7.11.2015

Iako slovi za politički i ekonomski motor Evrope, Njemačka je motor i u nezakonitim finansijskim radnjama, navedeno je u izvještaju Evropske mreže duga i razvoja (Eurodad) koja okuplja 46 nevladinih organizacija iz 20 evropskih zemalja.

Njihova studija o 15 evropskih država koju su prenijeli vodeći svjetski mediji ističe kako postoje ozbiljne prijetnje stvaranju transparentnog poreznog sistema u Evropi zasnovanog na jednakosti, a jedna od najvećih prepreka je Njemačka.

Najvećoj evropskoj ekonomiji zamjera se što ima nepoštene porezne ugovore s razvijenim državama, nedovoljno transparentan registar vlasništva nad preduzećima, nedovoljnu podršku u poreznom izvještavanju drugih država, te nedovoljnu podršku za reforme globalnog poreznog sistema koje iniciraju Ujedinjene nacije.

Porezna koordinatorica u Eurodadu Tove Ryding izjavila je kako je ne čudi loša pozicija Njemačke u izvještaju.

Podsjećajući na nedavne skandale u koje su bile uključene njemačke banke, Ryding je dodala kako tih skandala ne bi bilo kada u Njemačkoj ne bi bilo moguće sakriti ili oprati novac, dok portparol njemačkog ministarstva finansija nije bio dostupan za komentar izvještaja.

Uz Njemačku, Luksemburg također "nudi različiti izbor opcija za skrivanje vlasništva i pranje novca", a u izvještaju je navedeno i da ima "najviši rizik pranja novca".

Pozitivni primjeri su Danska, te Slovenija zbog unaprijeđene transparentnosti sistema vlasništva nad preduzećima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.