GLOBUS

MANHATTAN Izgorjela Srpska pravoslavna crkva

Požar se dogodio na Vaskrs

J. K.

2.5.2016

Srpska pravoslavna crkva Sveti Sava na Manhattanu izgorjela je u požaru koji ju je zahvatio samo nekoliko sati nakon što su vjernici u njoj prisustvovali vaskršnjoj liturgiji, javili su danas američki mediji.

Njujorška vatrogasna služba je saopštila da je prvu dojavu o požaru u crkvi Srpske pravoslavne crkve, koja se nalazi na Zapadnoj 25. ulici, između Pete Avenije i Avenije Amerika, nešto prije 19 sati po lokalnom, odnosno jedan poslije ponoći po srednjeevropskom vremenu, navodi "New York Times".

U gašenju požara, koji se brzo rasplamsao, učestvovalo je čak 168 vatrogasaca, saopštila je vatrogasna služba, dodajući da je požar poslije tri sata gašenja stavljen pod kontrolu.

Požar je brzo progutao crkvu, koja potiče iz 19. vijeka, a za samo sat vremena od izbijanja su posmatrači već postavili fotografije na društvenim mrežama, na kojima se vidi kako se iznad grada uzdiže oblak dima i kako vatra guta crkvu.

Zvaničnici navode da nije poznato da li se neko nalazio u crkvi u vrijeme kad je izbio požar. Domar, koji je stigao na mjesto požara uskoro po izbijanju, primio je pomoć ljekara zbog udisanja dima, ali nije hospitalizovan.

Starješina crkve Ðokan Majstorović je izjavio da se osjećao da je "usred noćne more" dok je pokušavao da dođe do crkve, kojoj je zbog požara bio blokiran pristup.

Portparol vatrogasne službe Frenk Gribon navodi da se čini da uzroci požara nisu sumnjivi, prenosi B92.

On je dodao da će njegovo odjeljenje istražiti uzroke, ali je upozorio i da bi velika šteta koju je pretrpjela crkva mogla da zakomplikuje te napore.

- Šteta je tako velika da ne može da se nađe tačka gdje je požar izbio. Krov je bio drveni i više ga nema - rekao je Gribon.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.