GLOBUS

Najveća pljačka u historiji čovječanstva: Ukrali milijardu dolara sa komadom papira

Pljačka iračke centralne banke

Redakcija

3.1.2017

Kad su američki vojnici prvi put ušli u Bagdad početkom aprila 2003. godine, pljačkaši su već bili upali u iračku centralnu banku. 

Tamo su mogli pronaći većinu nacionalnih valutnih rezervi, ali nisu uspjeli provaliti u najveće trezore i sefove gdje se skrivala većina novca. Međutim, nešto ranije je već provedena jedna od najvećih pljački banaka u historiji. 

Oko milijardu dolara je pod okriljem noći izvučeno iz bankarskih trezora. 

Naime, u rano jutro 18. marta iste godine su tri velika kamiona prišla banci. Jedan čovjek pokazao je komad papira s potpisom i pljačka je mogla početi. Nekoliko sati je trebalo da se prebaci 900 miliona dolara i 100 miliona eura, sve uredno zapakirano u metalnim kutijama. 

Čovjek s papirom bio je Qusay Hussein, a na papiru je bio jasan potpis Saddama Husseina, Qusayevog oca i tadašnjeg iračkog diktatora. Na papiru je samo pisalo da je potrebno izvući toliki novac kako ne bi pao u ruke stranim okupatorima. 

"Jednom kad dobijete naredbu od Saddama, ne raspravljate previše", opisao je kasnije za New York Times jedan od visokih dužnosnika, prenosi Ozy. 

Dok su Amerikanci saznali da je četvrtina gotovinskih rezervi nestala iz centralne banke, s pravom su se počeli pitati kako će taj novac Saddam potrošiti. 

Najveći strah je bio da će finansirati gerilsko ratovanje protiv Amerikanaca. Međutim, kad je u palači drugog Saddamova sina, Udaya Husseina pronađeno 650 miliona dolara gotovine, vjerovali su da su pronašli većinu tog novca. Kasnije se ispostavilo da je riječ o privatnoj Udayevoj zalihi gotovine. 

Novac nije nestao bez traga, a uskoro je otkriveno nekoliko stotina miliona dolara u jednoj od Saddamovih palača. Amerikanci su poslali novac u Kuvajt gdje ga je trebalo prebrojati kako bi se utvrdilo koliko ga tačno ima i tu priča dobiva pomalo očekivani zaplet. 

Službeni Washington je tražio povratak novca u centralnu banku, odakle je i oduzet, ali američke vlasti u Iraku su odlučile zaplijeniti novac i podijeliti ga prema vlastitom nahođenju. Naravno, ljudi nisu sveci i Saddamov novac se počeo pojavljivati širom svijeta.  

Stotine hiljada dolara pojavile su se na računima majora Richarda Fullera koji je bio zadužen za brojanje američkih dolara u Faludži. Kapetan Michael Ngyuen "izgubio" je oko 700.000 dolara, a vlasti su posumnjale kada je gotovinom platio BMW i Hummer nakon povratka kući u Oregon. 

Ukupno je više od 30 američkih vojnika osuđeno zbog slične krađe, a niko ne zna koliko je još novca ukradenog iz centralne banke završilo u nečijim džepovima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.