GLOBUS

Da li je na pomolu nova kriza? Iran testirao projektil, čeka se odgovor Trumpa

Loši odnosi između Teherana i Washingtona

Daily Mail

31.1.2017

Iran je izveo test projektila srednjeg dometa u nedjelju, a balistička raketa eksplodirala je nakon što je preletjela više od hiljadu kilometara.

Iranski zvaničnici su izjavili kako je test obavljen u blizini Semnana, oko 225 kilometara istočno od Teherana. Iran je posljednji put ovakav test izveo u julu 2016. godine.

Ministar odbrane Irana Hossien Dehqan je izjavio da će Iran sam proizvoditi ovakve projektile.

Administracija predhodnog predsjednika SAD Baracka Obame ranije je saopćila kako ovakvi testovi Irana ne krše nuklearni sporazum sa tom zemljom, ali je novi predsjednik Amerike Donald Trump rekao kako će zaustaviti iranski program.

Na dan kada je Iran izvršio test, Trump je obavio telefonski razgovor sa kraljem Salmanom, vladarom Saudijske Arabije, koja je, uz Izrael, najljući rival Irana.

"Trump i Salman su se složili u važnosti zajedničkog dogovora i plana akcija, te spriječiti Iran da djeluje destabilizirajuće na region", saopćeno je iz Bijele kuće.

Trump još uvijek nije reagovao na iransku probu projektila srednjeg dometa, ali se vjeruje kako će ulaskom Trumpa u Bijelu kuću odnosi između SAD i Irana biti drastično pogoršani.

To je najavio i senator Bob Corker, predsjedavajući Komiteta za vanjske odnose u Senatu SAD.

"Iran više neće imati dozvolu da ponavlja balističke testove, da nastavlja sponzorisati terorizam, kršiti ljudska prava i raditi ostale neprijateljske aktivnosti prema međunarodnom pravu i miru", rekao je Corker.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.