GLOBUS

Ukinuta obavezna evakucija stanovnika oko brane Oroville

Opao nivo vode

Redakcija

15.2.2017

Zapovijed o obaveznoj evakuaciji 188.000 stanovnika koji žive oko najviše američke brane Oroville ukinuta je u utorak jer je smanjena opasnost od poplave, piše Hina.

Zapovijed o evakuaciji pretvorena je u upozorenje. Stanovnici se mogu vratiti kućama, ali moraju biti spremni za napuštanje domova ako se situacija opet promijeni nagore, objavila je policija.

Nivoe vode u jezeru Oroville, jednog od glavnih rezervoara u Kaliforniji, opala je nakon što se proteklih dana približila opasno blizu maksimuma.

Vlasti su posljednjih dana bile u utrci s vremenom u nastojanju da ispuste dio vode iz jezera kako brana ne bi popustila.

Suočene s ogromnim poplavama, posljedicom obilnih kiša u posljednje vrijeme, ispuštale su 3.000 kubnih metara ili tri miliona litara vode u sekundi pa razina jezera Oroville trenutno više ne izaziva zabrinutost.

Inžinjeri su još u četvrtak počeli ispuštati vodu iz akumulacijskog jezera uzvodno od brane, primijetivši da joj nedostaju veliki komadi betona. 

Nivo vode u petak je bila manje od dva metra od vrha brane, a porasla je zbog jake kiša i snijega koji su uslijedili nakon nekoliko godina teške suše u Kaliforniji.

Brana kod Orovillea sagrađena je između 1962. i 1968. godine, te je najveća američka brana, viša od Hooverove za 12 metara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.