GLOBUS

Misteriozni radioaktivni oblak se nadvio nad Evropom, niko ne zna šta se događa! (FOTO)

Prvobitno detektiran nad norveško-ruskom granicom

(M.M.)

21.2.2017

Manje količine nuklearnog zračenja proširile su se Evropom prošlog mjeseca, ali niko ne zna zašto.

Radoaktivni jod 131 je prvobitno detektiran nad norveško-ruskom granicom u januaru ove godine, a zatim je pronađen u više drugih europskih država. I dok se pojavljuju glasine o nuklearnim testovima u Rusiji, službeni izvori kažu kako se prije radi o slučaju neprijavljene nesreće u farmaceutskoj industriji, prenosi Science Alert.

Iako je porast radioaktivnog zračenja zabilježen još u januaru, Finska i Francuska tek su nedavno javno objavile informacije o incidentu, objavivši da je porast zračenja nakon Norveške zabilježen i u Finskoj, Poljskoj, Češkoj, Njemačkoj, Francuskoj i Španjolskoj, te da je trajao do kraja januara.

Upitana zašto Norveška nije obavijestila javnost još prošlog mjeseca, kada je zračenje prvi put detektirano, Astrid Liland iz norveškog Ureda za zaštitu od radijacije izjavila je:

- Rezultati mjerenja u Svanhovdu u siječnju bili su jako, jako niski. Isto tako i mjerenja u susjednim državama, poput Finske. Porast nije bio toliki da bi prouzrokovao zabrinutost za ljudski okoliš. Zbog toga smo smatrali da se ne radi o važnoj vijesti.

Francuska služba za nuklearnu sigurnost IRSN objavila je prošle sedmice kako količina radioaktivnog joda 131 u atmosferi blizu tla u Europi “ne predstavlja zdravstvenu opasnost”, te da se u međuvremenu vratila na normalu.

Ali ono što najviše uznemirava u vezi ovog događaja nije količina radijacije koja se proširila Europom, već činjenica da niko ne može reći što se tačno dogodilo.

(Foto: ISRN)

Ono što znamo je da jod 131 ima poluživot od samo osam dana, tako da je njegova detekcija u atmosferi dokaz nedavnog ispuštanja.

- Ispuštanje se vjerojatno dogodilo nedavno. Više od toga nemoguće je nagađati - izjavio je Brian Gornall iz britanskog Društva za radiološku zaštitu.

Trenutno je najveća vjerovatnost da je porijeklo radioaktivnog joda 131 negdje u istočnoj Europi, što su teoretičari zavjera već uzeli kao dokaz da je Rusija izvršila nuklearna testiranja na Arktiku.

Ali nema nikakvog dokaza da se tako što dogodilo, a činjenica da je otkriven samo jod 131, a niti jedan drugi tip radioaktivne čestice navodi na zaključak da se ne radi o tome.

europa

(Foto: Google Maps)

- Bilo je loše vrijeme kada smo vršili mjerenja, tako da nismo mogli odrediti lokaciju ispuštanja. Mjerenja iz nekoliko mjesta u Evropi ukazuju da bi moglo doći iz istočne Evrope - rekla je Liland.

Na osnovu detektiranog izotopa stručnjaci kažu kako je daleko vjerovatnije da je porast zračenja rezultat curenja u farmaceutskom postrojenju, s obzirom da se jod 131 često koristi u tretmanu određenih tipova raka.

- Kako je izmjeren samo jod 131 i niti jedna druga radioaktivna substanca, mislimo da potječe od neke farmaceutske kompanije koja proizvodi radioaktivne lijekove - rekla je Liland.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.