GLOBUS

Njemačka i Kina obećale novu fazu saradnje

(Fena)

5.7.2017

Veze između Kine i Njemačke trebaju ući u novu fazu, izjavio je kineski predsjednik, dok se sastao s njemačkom kancelarkom uoči samita G20 za koji se očekuje da će staviti u prvi plan njihove razlike sa Sjedinjenim Državama u brojnim poljima.

Predsjednik Xi Jinping i kancelarka Angela Merkel obećali su da će blisko sarađivati u brojnim pitanjima, dva dana uoči samita G20 u Hamburgu na kome bi također trebao prisustvovati američki predsjednik Donald Trump.

Trumpovi sporni odnosi i s Kinom i s Njemačkom zbližili su dvije zemlje uprklos brigama Berlina oko stanja ljudskih prava u Kini i nezadovoljstva zbog pristupa tržištu. 

- Kinesko-njemački odnosi sada bi trebali ući u novi početak u kome očekujemo nove prodore - izjavio je Xi na zajedničkoj konferenciji za novinare s Merkel u Berlinu.

Kazao je kako se nada "novom dokumentu za naše zajedničke ciljeve i planiranje novih ruta" za saradnju tokom posjete Njemačkoj. 

 - Imat ćemo teške rasprave jer okupljanje 20 zemalja s njihovim različitim razvojnim statusom i idejama nije jednostavno - izjavila je Merkel.

Njemačka čelnica je kazala da su ona i Xi također razgovarali o želji da brzo potpišu trgovinski sporazum koji bi na kraju postao sveobuhvatni sporazum o slobodnoj trgovini. Oni su raspravljali i o poboljšanju saradnje na polju cyber sigurnosti i bližoj saradnji u borbi protiv međunarodnog terorizma. 

Pored toga, dvoje čelnika je raspravljalo o bilateralnoj saradnji u Africi i u Afganistanu, dok je Merkel istakla sporazum o zajedničkoj izgradnji hidroelektrane u Angoli, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.