GLOBUS

Jeziva šuma smrti: Ovdje ni kompasi ne rade...

17.7.2017

Aokigahara se prostire na 30 kvadratnih kilometara na sjeverozapadnom delu planine Fudži u Japanu, a smatra se drugim mestom s najvećim brojem samoubistava u svijetu.

Gusto drveće prepliće grane i korijenje na površini od 30 kvadratnih kilometara na sjeverozapadnom dijelu planine Fudži u Japanu, a posebno je po tome što raste na skorijeloj lavi koja se izlila ovim područjem nakon posljednje velike erupcije ovog vulkana, 864. godine.

Na zapadnom dijelu šume Aokigahara nalaze se i pećine ispunjene ledom, a ti dijelovi vrlo su popularni među turistima i školarcima, koje često ovdje dovode na izlete.

Ipak, ovo "More drveća", kako ga zovu Japanci, nije toliko popularno zbog svojih prirodnih posebnosti. U Japanu je Aokigahara postala poznata i kao "Šuma samoubistava". Naime, svake godine vlasti i dobrovoljni volonteri u šumi pronađu stotinak tijela osoba koji su sami odlučili da napuste ovaj svijet. Tako je ovo drugo mjesto s najvećim brojem samoubistava u svetu, odmah iza mosta Golden gejt.

Još od pedesetih godina japanski biznismeni znali su da "zalutaju" u šumu i nikada više ne izađu. U prošlosti je ovo mjesto služilo i za praktikovanje japanskog običaja ubasutea, odnosno ostavljanja starijih i nemoćnohčlanova porodice da umru na zabačenim mjestima.

Japanska policija čak je na drveću postavila i apel da ih pozovu prije nego što se odluče na fatalni korak.

Ima i onih koji vjeruju da drveće sprječava sve koji uđu na područje Aokigahare da iz njega izađu. Svemu tome doprinosi i to što kompasi u ovoj šumi ne rade.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.