GLOBUS

Rastu tenzije: Turska optužila Njemačku za ucjenu i prijetnje

Avaz.ba

20.7.2017

Turski zvaničnici optužili su danas Njemačku za "ucjenu i prijetnje", navodeći da neće činiti nikakve ustupke kada se radi o nezavisnosti pravosuđa.

Ministarstvo vanjskih poslova u Turskoj saopćtilo je da dvije zemlje prolaze kroz "krizu povjerenja". U saopćenju se također navodi da Berlin prema Turskoj primjenjuje "duple standarde".

"Naši odnosi se neće zasnivati na ucjeni i prijetnjama, već na međunarodno prihvaćenim normama i principima", navodi se u saopćenju.

Do porasta tenzija između Turske i Njemačke došlo je nakon hapšenja njemačkog aktiviste za ljudska prava Petera Scheidnera.

Turski sud je u utorak odredio pritvor za Scheidnera i još petoro aktivista za ljudska prava, među kojima je i direktorica Amnesty Internationala za Tursku Idlil Ester, pod optužbom da su počinili "zločin u ime terorističke organizacije".

Njemačko Ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je da Scheidner odmah bude oslobođen, što je Ankara ocijenila kao "neprihvatljiv" zahtjev i pokušaj miješanja u njeno pravosuđe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.