GLOBUS

Novi predsjednik Indije pripadnik je kaste "nedodirljivih"

Avaz.ba

21.7.2017

Ram Nath Kovind, političar iz najniže hinduističke kaste kojega podržava vladajuća koalicija, izabran je za novog predsjednika Indije, objavila je u četvrtak izborna komisija.

Kovind, kandidat vladajuće stranke Bharatiya Janata (BJP) koji je do nedavno bio guverner istočne pokrajine Bihar, dobio je 65,6 posto glasova indijskih parlamentaraca i porazio Meiru Kumar, kandidatkinju opozicionog Nacionalnog kongresa.

Položit će zakletvu 25. jula

Kumar i Kovind pripadnici su iste kaste Dalita koja je najniža u hinduističkom kastinskom sistemu. Kovind je advokat i rođen je u skromnoj seljačkoj porodici u državi Uttar Pradesh na sjeveru Indije.

Predsjedničku zakletvu položit će 25. julaa. On će naslijediti Pranaba Mukherjeea, političara veterana iz Kongresne stranke kojemu petogodišnji mandat završava 24. jula.

Indijski zastupnici u ponedjeljak su odlučivali o idućem predsjedniku, a dva glavna favorita za tu većinom ceremonijalnu funkciju bili su 71-godišnji Kovind i 72-godišnja Meira Kumar, prva indijska predsjednica parlamenta i bivša ministrica federacije koja je imala podršku glavne opozicione stranke, Indijskog nacionalnog kongresa. Predsjednika izabiru zastupnici dva doma parlamenta i pokrajinskih skupština.

Vladajući BJP u donjem domu parlamenta, takozvanoj Lok Sabhi, drži dvije trećine zastupnika te samostalno ili u koaliciji vlada u 17 od 29 indijskih država. Kovind je drugi indijski predsjednik iz zajednice Dalita nakon K.R. Narayana koji je bio na toj dužnosti od 1997. do 2002. godine.

Daliti, znani i kao nedodirljivi, najnižeg su ranga indijskom tradicionalnom društvenom sistemu temeljenom na kastama. Uprkos godinama afirmativne akcije, velik dio te zajednice i dalje je siromašan ili zaposlen na najgorim poslovima.

Prije imenovanja Kovind je rekao da je predan poštivanju indijskog sekularnog demokratskog ustava. "Poštujem indijski ustav i niti jedan politički interes ne može biti iznad pravila upisanih u ustav", rekao je Kovind. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.