GLOBUS

Novi požar u Portugalu: Na terenu 2.000 vatrogasaca, bore se i protiv jakog vjetra

Avaz.ba

24.7.2017

U centralnom Portugalu, koji je prošlog mjeseca pretrpio katastrofalne požare, danas su izbili novi šumski požari koje gasi gotovo 2.000 vatrogasaca.

Najveći požar je u blizini grada Serte, a prema izvještajima portugalske televizije, napore u gašenju vatrene stihije su uložili i stanovnici koji su vatru gasili baštenskim crijevima, prenosi AFP.

- Vjetar snažno puše i otežava borbu protiv požara koji bi mogao da se proširi - izjavila je portparolka Civilne zaštite Patricia Gaspar koja je pozvala stanovnike da ostanu mirni.

Više od 800 vatrogasaca raspoređeno je širom oblasti Serta, dok skoro 600 drugih pokušava da se izbori s vatrom koja je izbila u nedelju u blizini grada na obali rijeke Koimbre.

Portugalski vatrogasci su lokalizirali najsmrtonosniji požžar u novijoj portugalskoj historiji, iako vatra jošš gori na nekim mjestima u drugim dijelovima držžave, saopćili su zvaničnici, prenosi AP.

Kako se navodi, šumski požari predstavljali su prijetnju i za dva sela u centralnom dijelu zapadnog Portugala.

Novi požari uslijedili su nakon kraćeg zatišja poslije uzastopnih koji su zahvatili zemlju ovog ljeta.

Sredinom juna, ogroman požar je izbio u Pedrogao Grandeu na gotovo 20 kilometara južno od Serte, a zatim se proširio na okolna mjesta.

U tom katastrofalnom požaru, koji je buktao pet dana, poginulo je 64 osobe, a povrijeđeno više od 250, među kojima je veliki broj bio zaglavljen u svojim automobilima pokušavajući da pobjegne, podsjeća agencija.

Nakon toga, u Portugalu je usvojen novi zakon kojim bi se smanjio broj eukaliptusnih zasada, nakon što je utvrđeno da su te visoko zapaljive biljke bile uzrok smrtonosnih požara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.