GLOBUS

Tenzije na Bliskom istoku: Pripadnik obezbjeđenja izraelske ambasade ubio dva Jordanca

Avaz.ba

24.7.2017

Pripadnik obezbjeđenja izraelske ambasade u Amanu, kojeg je u njegovom domu napao Jordanac, ubio ga je iz vatrenog oružje u blizini ambasade i u pucnjavi je usmrtio još jednog jordanskog državljanina, saopćilo je danas izraelsko Ministarstvo inozemnih poslova.

Jordanac, koji je bio zadužen za stolarske radove u stanu izraelskog čuvara, pokušao je da ga napadne šrafcigerom, navelo je izraelsko mnistarstvo i dodalo je čuvar potom vatrenim oružjem ubio tog radnika i vlasnika stana koji se slučajno zatekao u blizini.

- Izraelac je lakše povređen u incidentu - dodalo je ministarstvo.

Izraelski mediji jutros izveštavaju da je taj incident prerastao u diplomatsku krizu i da Jordan traži da vodi istragu i da sprečava da se izraelski čuvar vrati u zemlju. Izraelsko ministarstvo je reklo da čuvar ima diplomatski imunitet prema međunarodnim konvencijama.

Sinoć je na hitnom sastanku u ministarstvu u Jerusalemu odlučeno da se momentalno evakuiraju svi zaposleni u ambasadi u Amanu iz straha da će incident dovesti do nereda i pokušaja da se napadne ambasada.

Međutim, jordanske vlasti ne dopuštaju čuvaru da se vrati, navode izraelski mediji, a agencija Asošiejted pres dodaje da ni ostalim zaposlenima u ambasadi nije dozvoljeno da odu.

Izrael odbija da odobri istragu čuvara u ovoj fazi i taj nesporazum odlaže evakuaciju diplomatskog tima iz Amana. Čuvara je napao Jordanac stolar koji je postavljao namještaj u stanu kraj zgrade u kojoj žive zaposleni u izraelskoj ambasadi, piše izraelski list Harec.

On je lakše ranjen u tom napadu, ali je ubio napadača, a još jedan Jordanac vlasnik stana je ranjen i kasnije podlegao povredama.

Jordanski mediji prenijeli su da je napadač imao 17 godina, a u izvještajima se navodi i da je napad bio ličan i nije bio politički motivisan.

Pucnjava se dogodila u vrijeme kada Izrael i Jordan intenzivno kontaktiraju zbog rastuće krize na spornom jeruslemskom mjestu svijetom i za Jevreje i za muslimane.

Jordan je zaštitnik tog svetog mjesta. Uži satav izraelske vlade koji se kasno sinoć sastao i raspravaljao do ranih jutarnjih sati o toj krizi također je obavešten o pucnjavi u Amanu.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu razgovarao je telefonom s izraelskim ambasadorom u Jordanu.

Može se očekivati da taj incident još više podstakne jordansko javno mnijenje protiv Izraela i iskomplikuje napore da se smanji napetost oko svetilišta.

U petak su hiljade Jordanaca marširale ulicama Amana u znak protesta protiv izraelske poltike na tom mjestu koje muslimani zovu Haram al-Šarif (Uzvišeno utočište), a Jevreji Brdo hrama.

Napetost je izazvana postavljanjem detektora za metal na ulazima u svetilište u odgovoru na oružani napad u kome su 14. jula ubijena dva izraelska policajca.

Jordan je inače drugi arapski sused posle Egipta s kojim je Izrael sklopio mir 1994. godine.

Taj sporazum nije baš popularan u Jordanu gdje žive mnogi Palestinci.

Dvije zemlje imaju međutim jake bezbednosne veze, ali se ne slažu oko izraelske politike na svetilištu, navodi američka agencija.

Jordanska vladajuća Hašemitska dinastija, koja tvrdi da vodi poreklo od proroka Muhameda, mnogo polaže na svoju ulogu zaštitnika svetilišta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.