GLOBUS

Saudijska Arabija stavila devet organizacija i pojedinaca na crnu listu

Avaz.ba

25.7.2017

Saudijska Arabija i njeni saveznici su danas stavili na crnu listu devet organizacija i devet pojedinaca povezanih sa Jemenom, Katarom i Libijom i okvalifikovali ih kao "teroriste" zbog navodnih veza sa islamskim ekstremizmom.

U saopćenju koje je prenijela agencija SPA, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat su kao "teroriste" označili devet dobrotvornih organizacija i medija kao i devet ljudi "direktno ili indirektno povezanih sa katarskim vlastima".

- Očekujemo od Katara sljedeći korak: suđenje teroristima i terorističkim grupama - navodi se u saopćenju.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat, prekinuli su 5. juna sve odnose s Katarom optužujući ga da podržava terorizam i osuđujući ga zbog veza s Iranom koji je regionalni rival Saudijskoj Arabiji. Katar je odbacio te optužbe kao i ultimatum sa 13 zahtjeva koje su mu susjedi uputili.

Tri organizacije sa sjedištem u Jemenu i šest sa sedištem u Libiji su opužene za veze sa Al-Kaidom i njenim sirijskim ogrankom.

Prema saopćenju, tri Katarca, tri Jemenca, dva Libijca i jedan Kuvajćanin se dovode u vezu sa "kampanjom skupljanja sredstava za podršku Džabhat al-Nusri i drugim terorističkim milicijama u Siriji".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.