GLOBUS

Anketa - Merkel će pobijediti na njemačkim izborima u septembru

Fena

26.7.2017

Manje od dva mjeseca uoči njemačkih izbora za novi saziv saveznog parlamenta (Bundestaga) u septembru, anketa "Stern-RTL Wahltrenda" pokazala je u srijedu da će Angela Merkel najvjerovatnije osvojiti četvrti mandat na mjestu kancelarke.

Konzervativne sestrinske stranke Kršćansko demokratska unija (CDU) i Kršćansko socijalna unija (CSU) zadržale su vodstvo u anketama javnog mnijenja i zajednički uživaju podršku 40 posto birača. Socijaldemokratska stranka (SPD), predvođena bivšim predsjednikom Evropskog parlamenta Martinom Schulzom, stagnira na 22 posto podrške.

Nakon početnog rasta podrške kada je preuzeo kormilo SPD-a u martu, Schulz se borio da pretoči takozvani "Schulz afekt" u trajniji predizborni kapital.

SPD je otada pretrpio poraze na izborima u tri savezne države - Saarland, Schleswig-Holstein i Sjeverna Rhine-Westphalia, izazivajući pitanja oko Schulzove sposobnosti da se uspješno natječe s Merkel.

Angela Merkel još uživa značajnu prednost nad ostalim kandidatima za kancelarsku poziciju.

Nakon što je provela 12 godina u njemačkom kancelarijatu, Merkel još može računati na podršku 52 posto glasača.

Stranka Ljevice (Linke) ima podršku devet posto glasača, Slobodna demokratska stranka (FDP) ima isti broj od osam posto glasova podrške kao i stranka Zelenih (Gruene), a populistička Alternativa za njemačku (AfD) ima podršku sedam posto glasača.

Prema rezultatima anketa, koalicija između CDU/CSU i SPD, kao i pakt između CDU/CSU i FDP ili stranke Zelenih otvorili bi mogućnost za formiranje nove vlade na jesen.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.