GLOBUS

Šta se krije iza šok odluke: Zašto je Trump baš sada zabranio transseksualcima da služe vojsku?

Avaz.ba

27.7.2017

Bijela kuća još nije odlučila kako će implentirati odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da zabrani transseksualcima da služe vojsku, a u javnosti se povela rasprava o tome zašto je donio takvu odluku.

Zašto je Tramp donio zabranu?

Kako je rekao američki predsjednik, transrodne osobe neće više moći služiti vojsku zbog velikih troškova koje vuku sa sobom, a koje plaća vojska.

Međutim, neki američki mediji otvorili su pitanje o opravdanosti troškova koje transseksualne osobe vuku sa sobom. Pažnju je privukla analiza "Washington posta" da američka vojska troši gotovo 42 miliona dolara godišnje na lijekove "Vijagre", što za nekoliko puta prevazilazi troškove za transrodne osobe, piše "BBC".

Kako će biti implementirano?

Upitana tokom konferencije da li će vojnici koji se trenutno nalaze na ratištima biti odmah vraćeni kućama, Huckabee Sanders je rekla da će se o politici tog pitanja tek raspravljati.

- Odluka je vojna i nije planirano da bude ništa više od toga - rekla je.

Ipak, sekretar odbrane, James Mattis, saznao je za odluku tek kada ju je Trump objavio. 

Zašto sada?

Administracija Trumpa se nalazi pod mrtvom stražom, kako zbog slučaja generalnog tužioca Jeff Sessions kojem prijeti otkaz, tako i zbog tekuće kampanje protiv predsjednika, zdravstvene drame u Senatu, sankcijama protiv Rusije. Kako piše "BBC", ovo je možda bio pravi trenutak da se promijeni tema i ponovo poberu simpatije konzervativnih snaga.

Iako je Trump još tokom kampanje pokazao simpatije prema LGBT zajednici, njemu je potrebno da mu konzervativci ostanu lojalni, sada više nego ikad.

Koji će biti status transrodnog osoblja?

Prema procjenama, oko 4.000 tranvestita trenutno služi američku vojsku aktivno ili u rezervama, mada se smatra da ih ima i više od 10.000.

Administracija Baracka Obame objavila je prošle godine da će transseksualcima biti dozvoljeno da služe vojsku, zbog čega su mnogi objelodanili svoju privatnost.

Međutim, Mattis je u junu zatražio odlaganje primjene za šest mjeseci, da bi Trump jučer objavio da od toga neće biti ništa. Kakav će status sada imati to osoblje ostaje, još je rano za prognoze.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.