GLOBUS

Indijski vrhovni sud zabranio pobačaj desetogodišnjoj djevojčici koju je silovao stric

28.7.2017

Indijski Vrhovni sud u petak je odlučio da desetogodišnja djevojčica koja je zatrudnjela nakon što ju je silovao stric ne smije pobaciti jer je u 32. sedmici trudnoće, izvijestio je njezin advokat.

U skladu s indijskim zakonom prekid trudnoće nije dopušten nakon što fetus navrši 20 sedmica. Iznimno se pobačaj može obaviti ako je majka u životnoj opasnosti.

 Prije nekoliko sedmica djevojčica se žalila na bolove u predjelu trbuha zbog čega su je roditelji odveli u bolnicu na pregled.

Ustanovljeno je da je u 26. sedmici trudnoće, kada je po mišljenju ljekara preriskantno obaviti pobačaj.

Djevojčica, koja potiče iz siromašne porodice, ljekaru je kazala da ju je u posljednjih sedam mjeseci više puta silovao stric koji je u međuvremenu uhapšen. Niži sud odbacio je molbu roditelja da se napravi iznimka i njihovoj kćeri omogući pobačaj zbog njene životne dobi.

Advokat koji zastupa djevojčicu obratio se nakon toga vrhovnome indijskom sudu koji je zatražio mišljenje stručnoga ljekarskog tima. Odlučeno je da pobačaj nije dobro obaviti jer je djevojčica u

visokom stadiju trudnoće, pa bi abortus po nju mogao imati kobne posljedice.

"Vrhovni je sud odredio da se trudnoj desetogodišnjakinji omogući najbolja liječnička skrb u najboljoj bolnici glavnoga grada Punjaba Chandigarhu", rekao je advokat.

Spolno zlostavljanje djece često je u Indiji, a statistički podaci su poražavajući.

 U Indiji se svakih 155 minuta siluje jedno dijete mlađe od 16 godina, a svakih 13 sati dijete mlađe od 10 godina. U 2015. prijavljeno je gotovo 11.000 slučajeva silovanja maloljetnika, no aktivisti tvrde da je brojka veća, ali je puno neprijavljenih slučajeva.

 U 50 posto slučajeva silovatelj je osoba koju dijete poznaje, nerijetko član obitelji.

U Indiji živi 240 miliona žena koje su se bile prisiljene udati prije 18. godine života. Pedeset i tri posto djece koja su sudjelovala u istraživanju što ga je provela indijska vlada kazalo je da su bili izloženi nekoj vrsti spolnog zlostavljanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.