GLOBUS

Pence poslao poruku Crnoj Gori i saveznicima: Mi smo uz vas

Avaz.ba

31.7.2017

Američki potpredsjednik Mike Pence doputovao je u Talin gdje će se susresti sa predsjednicima tri baltičke zemlje - Estonije, Latvije i Litvanije, što je prva stanica njegove četvorodnevne evropske turneje.

Pence će sa suprugom poslije estonske prijestonice Talina posjetiti i Gruziju i Crnu Goru. On će danas razgovarati sa predsjednicima tri baltičke zemlje koje su članice Evropske unije i NATO-a.  

Potpredsjednik SAD-a, rekao je novinarima da ga je u Evropu poslao predsjednik Donald Trump, "sa veoma jednostavnom porukom".

- A to je da Amerika na prvom mjestu, ne znači Amerika sama. Naša poruka baltičkim zemljama, moja poruka kada budem posjetio Gruziju i Crnu Goru, biće iste, našim saveznicima ovdje u istočnoj Evropi - mi smo uz vas - rekao je Pence za Fox news.  

Pence se sinoć sastao sa estonskim premijerom Jurijem Ratasom, a tema razgovora bili su trenutno estonsko predsjedavanje Evropskom unijom, trgovinski odnosi, bezbjednost u sajberprostoru i tenzije u oblasti Baltičkog mora, gdje su i Rusija i NATO poslednjih godina intenzivirali svoje vojno prisustvo.

- Kolektivni stav NATO-a u pogledu odvraćanja i odbrane osnažen je u baltičkom regionu i SAD-e su neophodne da bi se garantirala sigurnost našeg najbližeg susjedstva, kao i cijele Evrope - naveo je poslije sastanka u saopćenju Ratas.  

Ratas je lokalnim medijima rekao da je na sastanku iznio i mogućnost raspoređivanja protuvazdušnog sistema Patriot u Estoniji. I Litvanija je ranije najavila da bi rado instalirala taj sistem na svojoj teritoriji.

Američka vojska demonstrirala je protuvazdušni sistem Patriot početkom ovog mjeseca u Litvaniji, nakon što je u toj zemlji održala vojnu vježbu. Vojni stručnjaci smatraju da je slaba protuvazdušna odbrana najslabija karika NATO-a u oblasti Baltika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.