GLOBUS

Melania izabrala: Nova američka ambasadorica u Sloveniji bit će hotelijerka Kelly Roberts

Avaz.ba

3.8.2017

Američki predsjednik Donald Trump imenovat će bogatu kalifornijsku poduzetnicu Kelly Roberts za ambasadoricu u Sloveniji, a na izbor je odlučujuće utjecala Trumpova supruga Melania, porijeklom Slovenka, pišu slovenski mediji pozivajući se na američke medije.

Više medija iz Los Angelesa i New Yorka navode kako je na Trumpov izbor koga će poslati u Ljubljanu odlučujuće djelovala prva dama SAD-a koja želi da američku ambasadu u Sloveniji vodi neko iz poslovnih krugova.

Kelly Roberts se obogatila u hotelijerstvu, a njen suprug Duane Robert prve je milione zaradio prodajom smrznutog meksičkog specijaliteta burrito.  

Oboje su donatori Republikanske stranke i značajno su doprinijeli Trumpovoj predizbornoj kampanji.

Potvrdi li Kongres predsjednikov izbor, Kelly Roberts bila bi prva žena na vodećoj diplomatskoj poziciji u Ljubljani i drugi nekarijerni američki diplomata na tom mjestu, od osam koliko ih je bilo od uspostave diplomatskih odnosa između SAD-a i Slovenije 1992. godine.

Prvi nekarijerni diplomat bio je arhitekt i biznismen libanskih korijena Yousif Ghafari koji je na dužnost u Sloveniji stupio na početku prvog mandata bivšeg predsjednika Baracka Obame 2008., ali ga je bila izabrala prethodna administracija predsjednika Georgea W. Busha.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.