GLOBUS

Madurove snage okružile ured tužiteljice u Venecueli

Avaz.ba

5.8.2017

Venecuelske snage sigurnosti razmještene su u subotu ispred ureda glavne državne tužiteljice, dan nakon što je vlada inaugurirala novi saziv parlamenta za koji tužiteljica tvrdi da je rezultat izborne prevare.

Glavna tužiteljica Luisa Ortega zatražila je od lokalnog suda da zaustavi inauguraciju nove ustavotvorne skupštine s 545 članova, tvrdeći da su izbori bili prevara.

Skupština je ipak inaugurirana u petak unatoč protestima opozicije. Ona može promijeniti ustav, reformirati državne institucije i omogućiti socijalističkom predsjedniku Nicolasu Maduru da vlada putem ukaza.

Zastupnici su obećali da će smijeniti Ortegu prvom prilikom.

Tužiteljica je putem Twittera pozvala međunarodnu zajednicu da osudi taj arbitrarni potez.

Izbori za ustavotvornu skupštinu održani u nedjelju, uz nasilje s deset poginulih, potaknuli su buru u međunarodnoj javnosti. Više od 120 ljudi je poginulo u četveromjesečnim protestima protiv predsjednika Madura.

SAD i Europska unija osudile su izbore, a Vatikan je u posljednji trenutak zatražio da se skupština suspendira.

Izbori za skupštinu u nedjelju naveli su američkog predsjednika Donalda Trumpa da označi Madura kao diktatora, što je termin koji opozicija već dugo koristi kako bi opisala nepopularnog čelnika u zemlji duboke političke i gospodarske krize.

Brazil je u petak preporučio da se suspendira članstvo Venezuele u trgovinskoj regionalnoj organizaciji Mercosur sve dok se ne vrati demokraciji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.