GLOBUS

Strašno nevrijeme protutnjalo Austrijom, ima povrijeđenih: Vjetar čupao drveće, a oluja izazvala kolaps u saobraćaju

Avaz.ba

11.8.2017

Jako nevrijeme, koje je sinoć zahvatilo velike dijelove Austrije, napravilo je znatnu štetu i izazvalo probleme u željezničkom i automobilskom saobraćaju.

U jednom kampu u mjestu Melbrick, prema navodima policije, jak vjetar sa kišom oborio je više kamp-prikolica, a tri osobe, među kojima je jedno dijete, povrijeđene su polomljenim granama.

Policija je, zbog opasnosti po kampere, morala da evakuira čitav kamp, u kojem je boravilo 50 osoba.

U pokrajini Koruschka oštećeno je više kuća, kao i automobila od drveća koje je iščupao jak vjetar. Snažna oluja sa jakim padavinama zahvatila je i pokrajine Donja Austrija, Štajersku, Salzburg, Tirol i Burgenland, kao i Beč. U Štajerskoj je u mestu Hintherwald in Klajnsekl vjetar isčupao drveća na deset hektara šume. U Donjoj Austriji vatrogasci su imali tokom cijele noći pune ruke posla jer je drveće padalo na puteve, dalekovode, kuće.

Vjetar je “protutnjao” na teritoriju regije Baden brzinom od 100 kilometara na sat, te obilne padavine poplavile su brojne saobraćajnice. U Burgenlandu zbog posljedica oluje više puteva je bilo blokirano, a među njima i autoput Ostautoban (A4), koji vodi ka Mađarskoj, koji je satima bio zatvoren zbog drveća koje je palo na automobile.

Vozilima za čišćenje snijega sklanjali su polomljene grane i drveća sa kolovoznih traka sve do ranih jutarnjih sati.

Uslijed nevremena došlo je i do prekida u željezničkom saobraćaju, a pogođena je pruga u Burgenlandu i Donjoj Austriji. Isto tako željeznički saobraćaj bio je u prekidu.

I u Tirolu i Salzburgu nevrijeme je dovelo do problema u saobraćaju pa su pojedine saobraćajnice bile zatvorene zbog odrona.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.