GLOBUS

Skandal sa zaraženim jajima ne jenjava: Oglasio se osumnjičeni Holanđanin

Avaz.ba

12.8.2017

Osumnjičeni u skandalu sa zaraženim jajima u Evropi rekao je da je prošle godine u novembru anonimno dojavio vlastima da insekticid “fipronil” koriste dvije kompanije za koje se vjeruje da su sada pod istragom, javili su holandski mediji.

Osumnjičeni Nik Hermens negirao je da je umiješan u taj skandal i naveo da je u dojavi prošlog novembra ukazao da “fipronil” koriste holandska kompanija “ChickFriend" i jednu belgijsku kompaniju koja je njen snabdjevač, objavljeno je u uglednoj informativnoj emisiji “EenVandaag” na holandskoj televiziji, prenosi AP.



Tretman vaški

Mediji navode da su dva muškarca koja su uhapšena zbog navodne umiješanosti u nedozvoljeno korištenje “fipronila” za tretman vaški kod kokoši nosilja, zapravo direktori kompanije “ChickFriend”, iako holandski tužioci nisu iznijeli detalje o tom slučaju.

Holandska Agencija za sigurnost hrane priznala je da je dobila anonimnu dojavu o mogućoj upotrebi “fipronila”, ali je navela da dojava nije ukazivala da je taj pesticid mogao da zarazi jaja, navodi AP.

Holandske vlasti saopćile su krajem jula da su zatvorile farme pošto su u jajima pronašli visoke koncentracije “fipronila”, insekticida zabranjenog za upotrebu zbog negativnih posljedica na zdravlje ljudi.

Belgijske vlasti otvorile su istragu o tome u junu, ali do jula nisu obavijestile Evropsku komisiju o korištenju zabranjenog insekticida, dok je Njemačka, čiji supermarketi redovno dobivaju isporuke holandskih jaja, pokrenula sopstvenu istragu u julu.

Milioni jaja povučeni su ovih dana iz prodavnica u više evropskih zemalja, pošto je Evropska unija 7. avgusta saopćila da su jaja zaražena insekticidom prodavana u sedam zemalja.


Grinje i paraziti

Pored Belgije, Holandije i Njemačke, zagađena jaja otkrivena su i u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Irskoj, Švedskoj, Danskoj, Italiji, Luksemburgu, Austriji, Sloveniji, Poljskoj, Slovačkoj, Rumuniji, kao i Švicarskoj i Hong Kongu.

Fipronil je organsko jedinjenje koje se često koristi u veterinarskim preparatima protiv buha, grinja, parazita i krpelja, ali je njegova upotreba zabranjena za liječenje životinja koje ljudi koriste u ishrani.

Svjetska zdravstvena organizacija ocijenila je da je fipronil u većoj količini “umjereno otrovan” za ljude, jer može da bude opasan za bubrege, jetru i tiroidnu žlijezdu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.