Velika Britanija spremna na novu fazu razgovora

Avaz.ba
13.08.2017 10:22
A
A
A

Velika Britanija je izrazila spremnost da krene u novu fazu razgovora o "Brexitu" i iznese detalje o budućem odnosu sa EU.

Analitičari ističu da su početni razgovori Londona sa Briselom dali malo rezultata i da pregovarači iz EU zahtijevaju mnogo jasnije stavove britanske delegacije. EU je upozorila da bi moglo doći do odgađanja vremenskog roka određenog za izlazak Britanije u martu 2019. godine.

Oni podsjećaju da je Britanija više za to da se odmah krene u razgovore o odnosima sa Evropom nakon "Brexita" radi određenih garancija poslovnim ljudima, građanima i investitorima, ali da Brisel insistira da se moraju postići prvo dogovori o razlazu.

"Bili smo kristalno jasni da su pitanja oko povlačenja iz članstva i naše buduće partnerstvo povezana i da su pregovori do sada išli u smjeru podrške tog stava", istakao je izvor iz britanske Službe za "Brexit".

Velika Britanija saopštila je da se priprema da objavi nekoliko dokumenata, uključujući planove za nove carinske dogovore i prijedlog rješenja poteškoća na granici između Irske i Sjeverne Irske.

Naredna runda pregovora između Londona i Brisela trebala bi da počne krajem mjeseca i obje strane teže napretku ka rješenju najtežih problema - koliko će Britanija platiti za izlazak, kakva prava će imati britanski i evropski državljani, te pitanje kopnene granice evropskog bloka u Irskoj

Više o:

Brexit