GLOBUS

Britanski ministri približili stajališta o Brexitu

¸Fena

13.8.2017

Velika Britanija neće ostati u Europskoj uniji i napustit će zajedničko europsko tržište i carinsku uniju nakon izlaska iz EU-a 2019., obećali su u subotu dvojica britanskih ministara u intervjuu za Sunday Telegraph.

Nakon što su bili podijeljeni oko potrebe prijelaznog razdoblja nakon Brexita, planiranog za ožujak 2019., ministar financija Philip Hammond, pobornik takvog rješenja, i ministar trgovine Liam Fox, koji je bio protiv toga, približili su stajališta.

- Želimo da naše gospodarstvo ostane snažno i dinamično u tom razdoblju promjene. To znači da tvrtke mogu biti sigurne da se neće naći na rubu ponora kada iziđemo iz EU-a za samo 20 mjeseci - kazali su u pisanom odgovoru za list.

- Zato mislimo da će ograničeno prijelazno razdoblje biti važno za promicanje naših nacionalnih interesa i veću sigurnost naših tvrtki - smatraju, "ali ono ne može trajati unedogled; to ne može biti prikriven način da se ostane u EU."

U tom razdoblju, "Ujedinjeno Kraljevstvo bit će izvan carinske unije i 'treća zemlja', a ne dio europskih ugovora", istaknuli su.

Pregovori o Brexitu počeli su u lipnju oko tri ključna pitanja: pravima europskih građana koji žive u Britaniji, financijskim aspektima razdruživanja i irskoj granici.

No pojedini članovi britanske vlade imaju različita stajališta, zbog čega europski diplomati strahuju da bi pregovori mogli kasniti jer s britanske strane nisu "jasni", dok bi pregovori o budućim trgovinskim odnosima trebali početi u listopadu.

Novi krug pregovora očekuje se potkraj kolovoza u Bruxellesu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.