GLOBUS

Trump vjeruje u mirno rješenje krize

Srna

14.8.2017

Američki predsjednik Donald Trump vjeruje da se kriza u Venecueli može riješiti mirnim putem, kroz saradnju Washingtona sa državama Latinske Amerike, izjavio je potpredsjednik SAD Mike Pence.

Pence je rekao, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Kolumbije Huanom Manuelom Santosom, da SAD "neće mirovati sve dok se u Venecueli ne obnovi potpuna i napredna demokratija".

- Predsjednik i dalje vjeruje da, kroz saradnju sa svim našim saveznicima u Latinskoj Americi, možemo da postignemo mirno rješenje krize sa kojom se suočava narod Venecuele - rekao je Pence, prenosi "Sputnik".

On je dodao da će SAD nastaviti da koriste svoj ekonomski i diplomatski utjecaj sve dok se u Venecueli ne obnovi demokratija.

Pence se nalazi na turneji po zemljama Centralne i Južne Amerike, a Kolumbija mu je prva stanica. Potpredsjednik SAD pokušat će u seriji govora da potvrdi Trumpovo opredjeljenje za razvoj dubljih bilateralnih odnosa sa zemljama ovog regiona.

Tramp je u petak, 11. avgusta, izjavio da ne odbacuje mogućnost pokretanja vojne akcije protiv predsjednika Venecuele Nicolasa Madura zbog sve većeg broja žrtava na protestima protiv njegove vladavine.

Vlasti Venecuele oštro su kritikovale ovo saopćenje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.