GLOBUS

Gdje je Sjeverna Koreja nabavila atomske bombe? Stigao je odgovor koji je zaprepastio planetu

Avaz.ba

14.8.2017

Nakon što je krajem jula Sjeverna Koreja posljednji put testirala balističku raketu, Kim Jong-un je slavodobitno uskliknuo: 'Cijela Amerika je unutar dosega naših projektila!'.

Svijet je ostao zapanjen i svi su se počeli pitati kako su Korejci odjednom ostvarili takav napredak. Kako je moguće da nakon nekoliko neuspješnih i sramotnih pokušaja odjednom stvore raketu koja može tući po Seattleu, Los Angelesu, možda čak i dalje u unutrašnjost Amerike?

Odgovor na sva ta pitanja možda stiže iz analize američke obavještajne službe, piše New York Times. Američki stručnjaci su pomno promatrali sve snimke ispaljivanja rakete i došli do pomalo iznenađujućeg zaključka - moćni raketni motori gotovo sigurno stižu iz Ukrajine, tačnije iz tvornice koja je tokom cijele svoje historije usko povezana s ruskim raketnim programom.

Ova analiza mogla bi jako iznenaditi i američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je otvoreno tvrdio da Kina jedina pruža Pjongjangu ekonomsku i tehnološku podršku. Jedino je državni sekretar Rex Tillerson tiho tvrdio da u cijeloj priči određenu ulogu ima i Rusija...

- Nakon niza propalih pokušaja i američke sabotaže, korejski raketni program se strahovito promijenio. Očito je da su u posljednje dvije godine Korejci promijenili i stručnjake, ali i dobavljače - stoji u analizi eksperta za projektile Michaela Ellemana.

U analizi koja je proizašla iz brojnih fotografija iz Koreje također stoji da su takvi raketni motori nekada bili ponos vojske SSSR-a i da su toliko moćni da samo jedan projektil može prebaciti 10 termonuklearnih bojevih glava s jednog kontinenta na drugi.

Takvi moćni motori mogu se povezati samo s nekoliko tvornica na području bivšeg SSSR-a, ali fokus Amerikanaca je zasad samo na jednoj. Zove se Juzmaš i nalazi se kraj ukrajinskog grada Dnjepropetrovska. Ta je tvornica za vrijeme Hladnoga rata proizvodila najsmrtonosnije projektile u sovjetskom arsenalu, a zanimljivo je da je čak i nakon raspada SSSR-a ostala glavni proizvođač ruskih projektila.

Međutim, nakon revolucije na kijevskom Majdanu u kojoj je svrgnut proruski šef države Viktor Janukovič, te nakon izbijanja rata u Ukrajini državna tvornica projektila upala je u velike probleme. Rusi su momentalno otkazali sve narudžbe, a tvornica je gotovo bankrotirala. Moral među radnicima je bio tako nizak da su prestali dolaziti na posao.

Sad se postavlja ključno pitanje - jesu li Ukrajinci bili toliko očajni da su prodali rakete Kim Jong-unu?

- Velika je mogućnost da su ti projektili ilegalno došli iz Ukrajine. Ne znam koliko su im Ukrajinci pomogli u nabavi, ali samo ću reći da sam jako zabrinut - rekao je Elleman za NY Times.

Ipak, postoji verzija priče koja bi mogla potpuno abolirati Ukrajince. Prije šest godina istražitelji UN-a su otkrili da su Korejci pokušavali provaliti u jedan tajni ukrajinski kompleks i pokrasti im sve tajne dokumente vezane uz raketni program. Dva čovjeka iz Sjeverne Koreje su uhapšena, a u izvještaju UN-ovaca piše da su se fokusirali na krađu dokumenata vezanih za raketne sisteme, motore i sisteme za ubrizgavanje goriva.

Stručnjaci vjeruju da je šest godina poslije Sjeverna Koreja ponovno krenula u akciju. Međutim, sada bi zbog ratne situacije i popriličnog haosa u državi, posao za tajne agente Kim Jong-una mogao biti puno lakši.

Detaljna analiza Ellemana zapravo samo potvrđuje riječi visokih zvaničnika američke obavještajne službe - ne postoje nikakvi izgledi da Pjongjang u tako kratkom roku proizvede tako visoko sofisticirane rakete. Trebali su pomoć izvana.

Bijela kuća nije htjela komentirati ovo veliko otkriće, iz Juzmaša su poručili da nisu propali i da svoje rakete ne prodaju nikome izvan granica Ukrajine, a glavni savjetnik za nacionalnu sigurnost ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka oštro je odbacio navode da je Ukrajina bilo kako povezana s prljavim poslovima s Pjongjangom.

- Ukrajina je žestoko protiv totalitarnog režima u Pjongjangu, a ova priča vjerovatno je isprovocirana iz ruskih tajnih službi - rekao je Oleksandr Turčinov.

Ali sada se postavlja novo pitanje - kako je moguće da su obavještajne službe mnogih zemalja koje pomno prate Sjevernu Koreju propustile zabilježiti da Pjongjang šverca tako vrijedne i moćne sustave u svoju zemlju? Odgovor na to pitanje nije uspio dati ni bivši direktor CIA-e Leon Panetta, koji je tu dužnost obavljao u vrijeme Baracka Obame.

- Valjda niko nije očekivao da će tako brzo napredovati... Svi smo ostali u šoku - rekao je Panetta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.