GLOBUS

Kina traži obnovu pregovora sa Sjevernom Korejom

Avaz.ba

15.8.2017

Kina je objavila da je kriza zbog sjevernokorejskog nuklearnog programa na "prekretnici", ocijenivši da je došlo vrijeme za obnovu pregovora.

Izjava portparolke kineskog ministarstva vanjskih poslova Hue Chunying dolaze u trenutku kada se čini da se donekle stišava verbalni rat Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un je izvijestio da obustavlja plan ispaljivanja raketa u blizini američkog otoka Guama, iako je upozorio da će to učiniti u slučaju novih "neodgovornih postupaka" Washingtona.


Ne žele novi rat

Visoki američki zvaničnici su izjavili da SAD nije zainteresiran za promjenu režima u Pyongyangu. A južnokorejski predsjednik Moon Jae-in kazao je u utorak da Seul želi po svaku cijenu spriječiti novi rat. 

"Na prekretnici smo na kojoj moramo pokazati odlučnost i nastaviti mirovne pregovore", rekla je Hua Chunying na redovnoj konferenciji za medije, odgovarajući na pitanje o Moonovoj izjavi.

Kina smiruje duhove

Kina, glavna diplomatska i ekonomska saveznica Sjeverne Koreje, ovih je dana više puta pozivala Washington i Pyongyang da se ne upuštaju u verbalni rat.

Peking redovito poziva na nastavak "šestostranih pregovora" (Kina, SAD, Rusija, Japan i dvije Koreje) prekinutih 2009.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.