GLOBUS

Bruno Kram: Njemačka bi trebala napustiti NATO

Avaz.ba

15.8.2017

Na istoku Evrope kao da NATO pokušava da pokaže da je spreman na veliki napad na Rusiju, kaže Bruno Kram, šef berlinskog ogranka Piratske partije.

On dodaje i da misli da je vrijeme za demilitarizaciju.

“Pozicija kancelarke Angele Merkel je da se praktično sama saginje i obećava da će udvostručiti vojni budžet Njemačke, poslije izbora za Bundestag, nije ništa nego znak Donaldu Trumpu da je pristala na njegov pritisak“, navodi Kram.

Prema njegovim riječima, na sljedećim federalnim izborima u Njemačkoj bi trebalo da se glasa da li Njemačka treba da ostane miroljubiva sila ili da se pridruži Trumpovom oružanom ludilu.

Ranije su funkcioneri socijaldemokrata, aktuelni šef diplomatije Njemačke Zigmar Gabrijel i lider SDP u Bundestagu Tomas Operman negativno reagovali na zahtjev NATO da Njemačka oko dva posto svog BDP utroši na odbranu.

“Mislim da se samo radi o borbi za Bundestag, njihova saopštenja zvuče kao da će ići potpuno drugim putem od CDU, ali su oni svega nekoliko mjeseci ranije potvrdili da bi uradili kako Trump zahtjeva. Podržaće to i drugi političari, ministarka odbrane Ursula von der Lejen, na primjer. Vojska jeste u problemu, ima zastarjelu opremu, ali je ideja o povećanju ulaganja došla tek posle Trumpovog zahtjeva. Mnogo levičara neće tim putem i koji bi rekli da Njemačka treba da ode iz NATO. Na drugoj strani, postoje ljudi od ’reda i zakona’, koji su u konzervativnim partijama i koji žele da se vojska pojača“, dodaje Kram.

Upitan šta je njegov stav o tome odgovorio je da je za izlazak iz NATO jer je NATO uradio neke loše stvari.

“Ipak, do toga neće doći... Ja sam poptuno protiv većeg ulaganja novca u vojsku. Mislim da u ovom momentu ima dovoljno oružja, svuda. Treba raditi na deeskalaciji za koju je potrebna komunikacija umjesto igranja oružjem. Vrijeme je za demilitarizaciju, naročito Njemačke... Vrijeme je da se ode iz NATO, vremena Hladnog rata su gotova“, zaključio je Kram.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.