GLOBUS

Trump objavio pa uklonio karikaturu na kojoj voz udara novinara CNN-a

Avaz.ba

15.8.2017

Američki predsjednik Donald Trump postavio je na Twitteru karikaturu na kojoj voz udara reportera CNN-a, tri dana nakon što je bijeli rasist automobilom pregazio ženu na desničarskom okupljanju.

Karikatura, koju je Trump kasnije povukao, prikazuje kako novinara CNN-a gazi "Trumpov voz", simbol njegovih pristalica, prenosi BBC.

Trump je trenutno u New Yorku gdje već dva dana traju protesti protiv njegova dolaska i u znak podrške žrtvama bjelačkog rasizma.

Dužnosnik Bijele kuće rekao je NBC-u da je karikatura, uz koju stoji natpis "Lažne vijesti ne mogu zaustaviti Trumpov voz", "objavljena nenamjerno i da je "uklonjena čim je uočena".

Trump se našao na udaru kritika i s lijeva i s desna nakon subotnjeg desničarskog skupa u Charlottesvilleu u Virginiji na kojem je poginula žena.

On nije odmah osudio bijele rasiste, nego je umjesto toga optužio "sve strane" zbog "mržnje, netrpeljivosti i nasilja" u tom gradu.

U ponedjeljak je pokušao pojasniti svoja stajališta, poimence osudivši Ku Klux Klan i neonaciste.

No, i tom se prilikom okomio na reportera CNN-a. Kada ga je novinar Jim Acosta upitao zašto mu je trebalo tako dugo da osudi nasilne skupine, Trump je odgovorio: "Volim prave vijesti, a ne lažne".

Upirući prstom na tog dopisnika iz Bijele kuće, dodao je: "Ti si lažna vijest".

Medije koji po njegovu mišljenju šire tzv. fake news Trump često napada na Twitteru na kojem ga prati gotovo 36 milijuna ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.