GLOBUS

Britanski Institut: Novi korejski rat je stvarna mogućnost

Avaz.ba

16.8.2017

Britanski institut za studije sigurnosti i odbrane (RUSI) upozorio je vladu u Londonu da je "novi korejski rat sada stvarna mogućnost" i pozvao da se neodložno počne s pripremama za moguće izbijanje sukoba između SAD i Sjeverne Koreje.

Zamjenik generalnog direktora tog instituta Malcolm Chalmers je naveo da je novi korejski rat "stvarna mogućnost", djelimično zbog činjenice da je Donald Trump "hirovit i impulsivan". 

- Ako počne rat, predsjednik (Trump) će u roku od sat vremena telefonom zvati Downing street 10 tražeći podršku. Britanska premijerka će onda imati samo nekoliko sati, najviše, da se izjasni o nečemu što bi bio jedan od najvećih strateških šokova poslije Hladnog rata - naveo je Chalmers, prenosi Independent. 

On konstatira i da bi, kao blizak saveznik SAD, Britanija najvjerojatnije morala da pruži pomoć u sukobu na korejskom poluotoku, gdje se trenutno nalazi gotovo 35.000 američkih vojnika. 

- Na korejskom poluotoku stvara se opasni miks sjevernokorejskog tehnološkog napretka - nedavno je lansirana nova interkontinentalna raketa - i Trumpove hirovite i impulsivne osobine - napisao je Chalmers. 

On predlaže da je najbolja podrška koju bi Britanija trebalo da pruži u ovom scenariju diplomatska podrška, uz pregovore sa ciljem suzbijanja širenja konflikta i osiguravanja da i SAD i Kina budu sretne sa mirovnim sporazumom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.