GLOBUS

Svijet više vjeruje Putinu nego Trumpu

Avaz.ba

16.8.2017

Predsjedniku Rusije Vlaidmiru Putinu u svijetu vjeruju više nego njegovom američkom kolegi Donaldu Trumpu, svjedoče uporedni podaci ankete koje je objavio istraživački centar Pew. 

Prema podacima ankete, ispitanici u 22 zemlje smatraju da Putin "postupa pravilnije na planu međunarodnih odnosa", dok u 13 zemalja smatraju da su Trumpovi potezi ispravniji. 

Najveću prednost Putin ima u Grčkoj i Libanu, gdje je 31 procenat ispred Trumpa kada je riječ o povjerenju. U Vijetnamu je ta razlika 21 posto, pri čemu u toj zemlji oba predsjednika imaju prilično ozbiljnu podršku: ruskom lideru vjeruje 79, a američkom 58 posto građana. 

Putin je popularniji od Trumpa u čitavom nizu država koje se tradicionalno smatraju saveznicima SAD. U Njemačkoj Putinu kada je riječ o međunarodnim odnosima vjeruje 25 posto ispitanika, a Trumpu svega 11 posto. 

U Južnoj Koreji su ovi pokazatelji 27 i 17 posto, u Francuskoj 18 i 14 posto, u Japanu 28 i 24 posto, a u Italiji 26 i 25 posto. Najmanje dvojici političara vjeruju građani Španije, ali i tamo je Putin popularniji od Trumpa (sedam prema pet posto). 

Trump je popularniji u Australiji, Kanadi i Velikoj Britaniji, a najveću prednost ima u Izraelu (za 29 posto) i u Nigeriji (za 19 posto).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.