GLOBUS

Cijeli svijet uz žrtve masakra: Pariz i New York svijetle u bojama španske zastave

AFP

Avaz.ba

18.8.2017

Nakon tri povezana teroristička napada u Barceloni i njenoj okolini, u kojima je stradalo najmanje 15 ljudi, a preko 130 povrijeđeno, države i gradovi širom svijeta izrazili su svoju solidarnost s žrtvama i osudu terorizma.

Među prvima, u bojama španske zastave zasvijetlio je Svjetski trgovinski centar u New Yorku, čije su kule bliznakinje stradale u terorističkom napadu 11. septembra 2001. a čiji je toranj na vrhu sinoć svijetlio crveno-žuto-crvenom bojom.

Odmah zatim i Pariz je izrazio svoju solidarnost komšijama Špancima i u potpunosti ugasio svjetla na Ajfelovom tornju.

I brojni svjetski lideri također su se oglasili povodom stravične serije terorističkih napada na katalonsku prijestonicu i njenu okolinu. 

Američki predsjednik Donald Trump je saopćio da su SAD spremne da pomognu španskim vlastima nakon, kako je rekao, "terorističkog napada" u Barceloni.

- SAD osuđuju teroristički napad u Barceloni i učinit ćemo sve što je neophodno da pomognemo. Budite jaki i čvrsti, volimo vas! - naveo je Trump na Twitteru, prenosi Reuters.

Oglasio se i ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je uputio izraze saučešća španskom kralju Felipeu VI.

- Najoštrije osuđujemo ovaj brutalni i cinični zločin protiv civila. Ono što se dogodilo još jednom pokazuje potrebu da globalna zajednica udruži napore u borbi protiv snaga terora - naveo je Putin u poruci, prenosi Tass.

Ruski lider izrazio je saosjećanje i podršku porodicama i prijateljima stradalih i poželio brz oporavak povrijeđenima.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker također je osudio teroristički napad, poručivši da takvo varvarstvo nikada neće zastrašiti EU.

- Komisija je potpuno na raspolaganju vlastima za bilo kakvu potrebnu pomoć ili podršku. Ovakav kukavički napad namjerno je uzeo na nišan one koji su uživali u životu i provodili vrijeme sa porodicom i prijateljima - saopćio je on, objavljeno je na sajtu EK.

Juncker je izrazio najdublje saučešće porodicama žrtava, kao i španskom premijeru Marianu Rajoyu i narodu Španije, poručivši da je mislima uz narod u Barceloni. Posebno je istakao herojstvo ljudi koji su pritekli upomoć drugima.

I predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je pismo saučešća španskom kralju Felipeu VI.

- U ime građana Srbije i u svoje ime, upućujem izraze našeg najdubljeg saučešća vama i porodicama onih koji su izgubili svoje najmilije, a povrijeđenima brz i uspješan oporavak - poručio je Vučić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.