GLOBUS

Švedska deportuje Afganistanku staru 106 godina

Avaz.ba

18.8.2017

Afganistanka Bibihal Uzbeki (106) je najstarija azilantkinja koja je sa porodicom uspjela da dođe čak do Švedske. Međutim, u obratu sudbine ona sad mora napustiti Švedsku jer joj je odbijen azil. 

Sa svojih 106 godina, ona ne zna gdje će. Uzbekijeva, koja je iz afganistanske provincije Kunduz, proglašena je najstarijom azilantkinjom još 2105. godine kada su je mediji otkrili u kampu za izbjeglice u Hrvatskoj. 

Ona je kasnije sa porodicom otišla put Švedske, gdje je bila samo jedna od 163.000 azilanata. Put od Afganistana do Švedske je prešla preko Irana, Turske i Grčke. Njeno posljednje odredište je švedska oblast Skaraborg. 

Inače, njihov put je bio više nego težak, jer su je sin i članovi njegove porodice naizmjenično nosili na leđima kako bi došli do slobode. Sada ne znaju šta i kako će. 

- Imali smo ogromnih problema, dosta sam propatila. Jednom sam čak i pala, imam ožiljke po glavi - rekla je Uzbekijeva još 2015. godine, kada je prvi put kročila u EU. 

To potvrđuje i njen sin Mohamadula. 

- Tek u Njemačkoj smo dobili invalidska kolica za nju, sa kojima smo nastavili sve do Švedske - prisjeća se njen sin tog preteškog puta. 

Međutim, prije mjesec dana švedske vlasti su odbile njihov zahtjev za azil. Prema navodima iz Agencije za migracije, Uzbekijeva se sada mora vratiti u Afganistan ili neku drugu zemlju koja je voljna da preuzme brigu o njima. 

Na ovu odluku su se žalili Migracionom sudu i trenutno čekaju odluku. U međuvremenu su evropske zemlje pozvale Švedsku da obustavi sve deportacije u Afganistan, jer se situacija u zemlji iz dana u dan pogoršava. 

Ipak, švedske vlasti su to odbile, navodeći da redovno prate situaciju u toj zemlji. 

- Naša je procjena da je situacija u zemlji ozbiljna, ali da opet postoje razlike među afganistanskim provincijama, jer u nekim traju sukobi, dok je u drugima apsolutno mirno. Naša je procjena da sukob nije dosegao nivo gdje je cijela zemlja u opasnosti. Drugim riječima, ne možemo tretirati sve iz Afganistana isto, jer postoje provincije koje su potpuno mirne - kažu iz švedske Agencije za migracije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.