GLOBUS

Vojnopolitički analitičari o novom valu terorizma: Sigurnosni sistemi nisu u mogućnosti zaštititi ljude

Stravične posljedice nakon napada kamionom u francuskoj Nici

Piše: E. HALIMIĆ

20.8.2017

Analitičari u oblasti sigurnosti i terorizma se slažu u mišljenju da sve učestaliji netipični teroristički napadi na tlu Evrope šalju poruku da se sigurnosne i obavještajne službe ne mogu nositi sa zadatkom i u ovom trenutku ne mogu zaštititi građane.   

Zakazao sistem

Analitičar u oblasti sigurnosti i bivši šef Državne bezbjednosti Srbije Božidar Spasić za „Avaz“ je kazao da, kad je riječ o posljednjim terorističkim napadima širom Evrope, postaje jasno da je sistem sigurnosti zakazao.

- Postavlja se pitanje jesu li mjere koje se koriste za sprečavanje napada jedna velika prevara. Niti jedna služba ni policija na svijetu ne zna ništa o teroristima, već se njihovo djelovanje svelo na prikupljanje podataka i njihovu razmjenu. S punim pravom građani će morati postavljati pitanje znaju li službe sigurnosti da se suprotstave ovoj pošasti modernog doba - istakao je Spasić.

Spasić: Javnost se mora zapitati. Spasić: Javnost se mora zapitati

Dodao je da posebno zabrinjavaju izjave zvaničnika da je sve pod kontrolom iako očigledno nije.

- Posljednji val napada u Evropi pokazuje da službe nisu spremne i nemaju ideju kako ovo zaustaviti. Obični građani su postali meta i njih suštinski nema ko zaštititi. Do toga je dovela pogrešna politika koja se počela primjenjivati nakon famoznog 11. septembra i napada na SAD. Dok su napadi terorista u Moskvi jasno pokazali da je dvjema najjačim državama svijeta razbijen sigurnosni sistem - kazao je Spasić.

Prema njegovim riječima, u ovom trenutku nužno je izmijeniti doktrinu borbe protiv terorizma i primijeniti neke nove metode i sredstva.

Vojnopolitički analitičar s portala ''Obrana i sigurnost“ iz Hrvatske Igor Tabak za „Avaz“ je istakao da s jedne strane ovakvi napadi nisu novi u svijetu, već su novi za područje Evrope.

- U Izraelu se ovakvi napadi viđaju već dugo. Nažalost, ove metode su samo dodatak arsenalu terorista. U Barceloni je bilo govora o planiranju napada eksplozivom, pa se završilo napadom automobilom, kao što je to bio i slučaj u Londonu. S druge strane, u Mančesteru smo vidjeli eksploziju - kazao je Tabak.


Kompliciraju stvari

Spasić: Javnost se mora zapitati. Tabak: Ovakvi napadi nisu novi

Dodao je da ove dodatne metode svakako kompliciraju stvari jer se trenutno kontroliraju eksplozivi i vatreno oružje, a ne ljudi.

- Međutim, napadači su se prilagodili i koriste nešto što se ne kontrolira - vozila, kuhinjske noževe, sjekire i palice. Činjenica je da napad ovisi o volji napadača i spremnosti na žrtvovanje i to je element koji može učiniti napad uspješnim priručnim sredstvima - istakao je Tabak.

Izazov koji će biti teško riješiti 

Kako kaže Tabak, komplicira se sistem prevencije i zaštite, jer koncentrira priču na ljude, a ne na sredstvo izvršenja napada.

- Dakle, službama ostaje samo praćenje ljudi, što je uvijek teži zadatak. Posebno ako govorimo o mladim ljudima koji nisu svrstani među sumnjive. To je veliki izazov koji će biti vrlo teško riješiti, jer detaljno praćenje građanstva traži zatvoreno i nedemokratsko društvo - dodao je Tabak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.