GLOBUS

Snažno upozorenje: SAD i Južna Koreja započele vojne vježbe

Avaz.ba

21.8.2017

SAD i Južna Koreja počele su danas zajedničke redovne vojne vježbe u vrijeme povećanih tenzija i zaoštrene retorike američkog predsjednika Donalda Trumpa i Pyongyanga.

Vježbe "Ulchi - čuvar slobode", uglavnom kompjuterski simulirane ratne igre, održavaju se svakog ljeta i uvijek su izazivale oštre reakcije Sjeverne Koreje, koja ih smatra probom invazije. Washington i Seul navode da su u pitanju odbrambene vježbe.

Sjevernokorejski državni medij je u nedjelju ovogodišnje vježbe nazvao "nesmotrenim" potezom koji bi mogao da izazove "nekontrolisanu fazu nuklearnog rata".

SAD i Južna Koreja su uprkos tome jutros po planu počeli 11-dnevne vježbe u kojima će učestvovati 17.500 američkih i 50.000 južnokorejskih vojnika, prema saopćenjima američke vojne komande u Seulu i Ministarstva odbrane Južne Koreje.

Predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in izjavio je danas da Pyongyang ne smije da koristi vježbe kao izgovor za nove provokacije, dodajući da se vježbe održavaju redovno zbog stalnih provokacija sjevernog susjeda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.