GLOBUS

Zašto o ovom niko ne priča? Đavolje more, mjesto mnogo smrtonosnije od Bermudskog trougla

Avaz.ba

21.8.2017

Đavolje more koje se još popularno naziva i Zmajev trokut, dio je Tihog okeana poznat po brojnim misterijama, a po mnogima je i zlokobniji od Bermudskog trokuta.

Ono što je neobično je da također čini trokut, koji se nalazi tačno nasuprot onog Bermudskog. Nalazi se uz samu obalu Japana, a na njemu tamošnji pomorci stradavaju već stoljećima, najčešće pod posve bizarnim okolnostima. Osim toga, zabilježeni su i nestanci japanskih borbenih aviona u potpuno normalnim uslovima, velikih brodova kao i više od dvadesetak američkih podmornica tokom Drugog svjetskog rata. Tokom godina, brojni su teoretičari paranormalnog razglabali o mogućim elektromagnetskim poremećajima na tom području, ali i o mitskim bićima te vremenskim fenomenima koji bi mogli uzrokovati neobične nesreće i nestanke na Đavoljem moru.

Porijeklo Đavoljeg mora U razdoblju između 1950. i 1954. na Tihom okeanu nestalo je devet teretnih brodova, od kojih su svi imali funkcionalne radio odašiljače. U vrijeme nestanka vrijeme je bilo mirno te nisu dokumentirane nikakve druge potencijalne opasnosti, no samo je jedan brod prije nestanka uputio poziv za pomoć. Prema legendi, nedostatak tijela ili olupina preplašio je i japansku vladu koja je pretpostavila da se u Đavoljem moru događa nešto na što ljudi ne mogu utjecati. Pomorski analitičar Larry Kusche je nakon razgovora s japanskim naučnicima i pomorskim istraživačima zaključio da je jedina mogućnost za uništenje velikih, dobro opremljenih i stabilnih brodova "vulkan ili tsunami".

Vulkanska aktivnost u podmorju nije bila nešto nečuveno, ali je bila nešto novo. Stručnjaci su tada more nazvali "Ma-no Umi" ili Đavolje more, a istaknuti lingvist Charles Berlitz napisao je nekoliko knjiga u kojima je razradio opsežne i nevjerovatne spekulacije koje upućuju na paranormalne pojave koje pogađaju taj dio Zemlje.


Nestanak Toshi-Maru

Prema pisanju New York Timesa iz 1952. u Đavoljem je moru nestao 60-tona težak brod Toshi Maru, na isti način kao što je prije toga nestao brod Kaiyo Maru. Pretpostavljalo se da ga je progutala "vulkanska eksplozija", a Kusche je potaknut tim vijestima pisao američkoj ambasadi u Tokiju s pitanjem "kako je moguće da niko ne istražuje nestanak tako velikog broda bez ostataka, čega ih je strah?". Iako je ideju nestanka brodova smatrao zanimljivom pričom, istaknuo je kako magija ne postoji i brodovi ne mogu "samo tako nestati". Brod poslan da istraži slučaj također je nestao Japanska je vlada morala reagirati, a 1952. poslali su istraživački brod u ovo područje kako bi otkrili što se to tačno ovdje događa. Ono što se dogodilo doista je bizarno - brod i svi članovi posade misteriozno su nestali te im se izgubio svaki trag.  

 Vulkane u moru pokreću zmajevi

Prema Scientific Americanu, podmorski vulkani leže diljem 37 hiljada milja okeana te izbacuju lavu, ugljični dioksid i druge elemente. Zbog njihovog nepredvidivog ponašanja, zahtijevaju stalan nadzor od strane pomorskih geofizičara. Postojanje ovih vulkana često se spominje uz drevni folklor koji opisuje mitska bića koja vrebaju ispod mora, pretvarajući mirne vode u ubojite i ispirući brodove s ovog svijeta. Zmajevi su osobito uobičajeni u japanskoj mitologiji, pa se tako i u ovoj priči njima pripisivala moć vladanja Đavoljim morem i upravljanja vulkanima.

Radiosignal nije razjasnio ništa

U časopisu Yomiuri Shimbun iz januara 1955. pisalo je kako je 144 tone težak brod nestao u idealnim vremenskim uslovima, baš kao i u prethodnim nestancima. Ovaj je brod bio dobro opremljen te je imao poprilično veliku posadu, a u to doba čak su se postavljala i pitanja o nestancima brodova uzrokovanim opasnostima vezanim uz nepoznate moći "atomskog doba", neku vrstu nepoznatih nuklearnih smetnji. Naravno, takva neobična teorija nije pronašla dokaze za to. Četiri dana kasnije, uz pomoć radiosignala brod je pronađe s neozlijeđenom posadom, a prema njihovoj priči oni su samo naletjeli na "uobičajene pomorske probleme". Elektromagnetski poremećaji hrane legendu Zbog neobjašnjivih pojava, Đavolje je more jedno od područja na sjevernoj hemisferi koje naučnici nazivaju vile vortex (jaki vrtlog) kojih je desetak na svijetu. Ti su vrtlozi ustvari anomalije, regije u kojima se elektromagnetska aktivnost ne može objasniti. Zbog toga dolazi do poremećaja kompasa i radio uređaja, no to i dalje ne objašnjava nestanke bez tragova.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.