GLOBUS

Muškarac pokušao da raznese statuu Konfederacije u Teksasu

Avaz.ba

22.8.2017

Muškarac iz Houstona, grada u saveznoj američkoj državi Teksas, uhapšen je nakon što je optužen da je pokušao, uz pomoć eksploziva, da uništi statuu Konfederacije u parku u tom gradu. 

Savezni tužioci saopštili su da je 25-ogodišnji Andrew Schneck optužen za pokušaj namjernog oštećenja ili uništavanja imovine koja dobija saveznu finansijsku pomoć, prenio je AP. 

Prema navodima zvaničnika, rendžer koji patrolira Herman parkom u subotu je uhvatio Schneck kako kleči blizu statue Richarda Dowlinga, poručnika u vojsci Konfederacije u vrijeme građanskog rata u Americi. Tužioci tvrde da je Schneck uhvaćen sa dvije kutije ljepljive trake, žicama i flašom s tečnošću napravljenom od smjese koja se koristi kao eksploziv. 

U američkom gradu Charlottesvilleu u saveznoj državi Virginia nedavno je održan veliki skup rasističkih desničara protiv planova lokalnih vlasti da iz parka u centru grada uklone statuu generala Roberta Leea, komandanta snaga Konfederacija u američkom građanskom ratu i protivnika ukidanja ropstva. 

Istovremeno izbili su nasilni sukobi između prodesničarskih grupa i antirasista koji su se takođe okupili u gradu, a jedna žena je poginula dok je 19 povrijeđeno kada je osumnjičeni bijeli nacionalista automobilom udario u grupu kontramitingaša.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.