GLOBUS

Generalni sekretar NATO-a pozdravio novu američku strategiju za južnu Aziju

Fena

22.8.2017

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je novu američku strategiju u južnoj Aziji koja, između ostalog, predviđa ostanak američkih trupa u Afganistanu, saopćeno je iz Brisela. 

Stoltenberg je pohvalio novi pristup američkog predsjednika Donalda Trumpa Afganistanu i ostatku regije, kazavši da NATO ostaje u potpunosti posvećen Afganistanu, te da se raduje razgovoru o daljim aktivnostima s američkim ministrom odbrane Jamesom Mattisom, te saveznicima i međunarodnim partnerima NATO-a, navodi se u saopćenju.

- Saveznici i partneri NATO-a su posvećeni povećanju našeg prisustva u Afganistanu. NATO trenutno ima više od 12.000 vojnika u toj zemlji. Tokom prethodnih sedmica, više od petnaest država je obećalo dodatno doprinijeti našoj misiji Resolute Support (Odlučna podrška). Mi posebnu pažnju dajemo nastavku razvoja afganistanskih specijalnih snaga, ratne avijacije i unapređenju zapovjedništva i kontrole - rekao je Stoltenberg.

Kako se navodi u saopćenju, Stoltenberg je izjavio da su do sada stotine hiljada vojnika iz Evrope, Kanade i partnerskih zemalja služile rame uz rame s američkim snagama, te da je više od hiljadu njih izgubilo živote. 

Afganistan sada ima profesionalne snage sigurnosti koje se sastoje od gotovo 350.000 vojnika i policajaca koje NATO danas obučava, savjetuje i pomaže, također im pružajući finansijsku podršku.

- Mi pozivamo sve Afganistance da rade u smjeru političkog dogovora i održivog mira. U isto vrijeme, mi pozivamo sve zemlje u regiji da daju sve od sebe da zatvore utočišta za ekstremističke grupe, podrže mir i pomirenje, te doprinesu stabilnom i sigurnom Afganistanu - dodao je generalni sekretar NATO-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.