GLOBUS

Mattis: Još nije donijeta odluka o slanju pojačanja u Afganistan

Fena

22.8.2017

Američki ministar odbrane James Mattis izjavio je u utorak da čeka na plan načelnika Združenog štaba američke vojske, generala Josepha Dunforda, prije nego što donese odluku o slanju dodatnih vojnika u Afganistan.

- Kada mi donese plan, odlučit ću koliko vojnika još trebamo poslati. Moguće je da to bude brojka o kojoj se spekulira - izjavio je Mattis novinarima tokom posjete Bagdadu.

Američki zvaničnici saopćili su da je predsjednik Donald Trump dao Mattisu ovlasti da pošalje oko 4.000 dodatnih vojnika pored već 4.800 koliko ih se nalazi u Afganistanu. 

U govoru održanom u ponedjeljak navečer, Trump je ponudio malo konkretnih brojki, ali je obećao pojačanu vojnu kampanju protiv talibanskih pobunjenika koje ostvaruju pomake protiv vladinih snaga u Afganistanu koje uživaju američku podršku.

- Mi nismo tamo u procesu stvaranja nacije. Tu smo da ubijamo teroriste - izjavio je on u televizijskom obraćanju naciji iz vojne baze u blizini Washingtona.

Trump je također optužio Pakistan da pruža utočište militantima.  Mattis je kazao da bi se lekcije naučene iz borbe protiv Islamske države u Iraku trebale primjeniti u Afganistanu. 

Upitan koliko će se Trumpova strategija razlikovati od onih koje su koristile ranije američke administracije, Mattis je kazao da je riječ o širem pristupu ali nije pružio nikakve detalje, prenosi agencija Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.