GLOBUS

Teroristi iz Barcelone pred sudijom u Madridu: Ušli su u sudnici i kazali ovo, nastao je haos...

AFP

(A. S.)

22.8.2017

Četvorica uhapšenih i osumnjičenih za teroristički napad u Barceloni privedeni su danas pred Visoki sud u Madridu.

Jedan od osumnjičenih, Mohamed Houli Chemlal, kazao je tokom ispitivanja da je bio planiran veći napad od onoga koji je na kraju izveden u Barceloni, što je izazvalo ogorčenje porodica ubijenih u masakru – javlja BBC pozivajući se na izvore sa suda.


Ubijeno 15 ljudi

U napadima u Barceloni i Cambrilsu ukupno je ubijeno 15 ljudi, a više od 130tinu je ranjeno. Osam pripadnika terorističke ćelije je poginulo – dvojica u eksploziji u Alcanaru, a šestoricu su nakon napada smaknuli policajci.

Preživjeli osumnjičenici danas su pod najvećim mjerama osiguranja prevezeni iz Barcelone u Madrid gdje su tokom poslijepodneva saslušani.

Istražni sudija Fernando Andreu pročitao im je optužbe koje su protiv njih podignute po tri tačke: za terorizam, ubistvo i posjedovanje oružja.

Prvi je svjedočio spomenuti Chemlal, koji je ranjen u eksploziji u Alcanaru. Pretpostavlja se da je eksplozija 120 spremnika plina u kući gdje su pripadnici terorističke ćelije pripremali eksplozivne naprave, osujetila njihove prvobitne namjere te ih prisililia na promjenu plana i napad kombijem u ulici Las Ramblas u Barceloni.

Jedan od dvojice poginulih u Alcanaru je Abdelbaki Es Satty, imam marokanskog podrjetla, koji je navodno u protekle dvije godine u džamiji u gradiću Ripollu sjeverno od Barcelone radikalizirao mladiće koji su učestvovali u napadima.

Naime, većina od 12 osumnjičenih živjela je u Ripollu, blizu granice s Francuskom, i svi su bili mladi ljudi sjevernoafričkog podrijetla.

Osim Chemlala, pred sud u Madridu izvedeni su Driss Oukabir (28) koji je već ranije dao iskaz policiji rekavši da je nevin i da nije učestvovao u pripremi niti samim napadima.

Njegov pasoš pronađena je u kombiju kojim je počinjen pokolj u Barceloni, a Oukabir tvrdi da mu je lične dokumente uzeo njegov brat Moussa, koji je nakon napadu u Barceloni ubijen u obližnjem gradiću Cambrilsu. 


Odluka sudije

Priveden je i Mohammed Aalla (27) čiji je Audi A3 poslužio za napad u Cambrilsu koji je uslijedio nekoliko sati nakon onoga u Barceloni.

Četvrti privedeni je Sahal al-Karib (34) vlasnik internet-caffea u Ripollu.

Sudija Andreu nakon ispitivanja sve četvorice odlučit će hoće li ih pritvoriti i uskratiti im pravo na kauciju, kako zahtijeva tužiteljstvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.