GLOBUS

Krvnik iz Barcelone na sudu priznao: Planirali smo puno veće napade

Avaz.ba

22.8.2017

Mohamed Houli Chemlal, osumnjičen za pripadnost islamističkoj skupini koja je izvela terorističke napade u Kataloniji, rekao je u utorak pred sucem u Madridu kako je grupa planirala veće napade eksplozivom u Barceloni, tvrde španski mediji pozivajući se na izvore iz suda.

Tu su informaciju objavili španska javna televizija RTVE i španska novinska agencija EFE. RTVE, pozivajući se na svoje izvore i tvrdi da je cilj bila katedrala Sagrada Familia dok EFE spominje "spomenike". 

Chemlal (21) je najmlađi od četvorice osumnjičenih za napade koji je prvi izašao pred suca. On je povrijeđen u noći na četvrtak u eksploziji kuće u mjestu Alcanar. Tamo je policija pronašla oko 120 plinskih boca i eksplozivni materijal. U eksploziji su poginule dvije osobe.

U napadima u četvrtak popodne i po noći u Barceloni i Cambrilsu ubijeno je 15 osoba jurećim kombijem i hladnim oružjem. Za napad je osumnjičena grupa od 12 muškaraca od kojih su četvorica ostali živi i izvedeni pred sud.

Chemlal je rekao da nije bilo nikoga osim grupe od 12 članova koje je identificirala policija, piše agencija EFE. Na sudu u Madridu je u utorak popodne počelo svjedočenje četvorice osumnjičenih za napade u sjeveroistočnoj pokrajini Kataloniji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.