GLOBUS

Britanija objavljuje smjernice za napuštanje Evropskog suda pravde

Fena

23.8.2017

Jedan od najbitnijih od pet dokumenata britanske vlade o Brexitu u srijedu će izložiti britansku poruku o napuštanju Evropskog suda pravde (CJEU).

Posljednji strateški dokument o budućem partnerstvu s EU naglasit će da nije neophodno ni primjereno da CJEU ima direktnu jurisdikciju nad državom koja nije članica i da bi takav aranžman bio bez presedana.

Dokument konkretno istražuje primjenu prava i obaveza i razmatra rješavanje sudskih i političkih sporova u Britaniji nakon Brexita. 

Obzirom na činjenicu da je Britanija još članica 28-člane EU, CJEU još je najviša sudska instanca u britanskom pravosudnom sistemu.

- Dugo vremena smo tvrdili da će napuštanje EU dovesti do ukidanja direktne jurisdikcije CJEU u Ujedinjenom Kraljevstvu - izjavio je u srijedu portparol britanske vlade.

Vladin dokument pružit će primjere postojećih načina rješavanja sporova u međunarodnim sporazumima, bez direktne jurisdikcije CJEU u Britaniji.

Dokument će također biti dio dubokog i posebnog partnerstva koje Britanija želi s EU, i u obostranom je interesu da se prava i obaveze dogovorene između dvije strane bezbolno provode, naprimjer prava građana EU pred britanskim sudovima ili britanskih građana pred sudovima država članica EU, prenosi Xinhua. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.