GLOBUS

Moldavski ambasador pozvan na razgovor u Moskvi

(A. S.)

25.8.2017

Inicijativu Moldavije za povlačenje ruskih mirovnih snaga iz Pridnjestrovlja, Rusija smatra novim neprijateljskim potezom, čiji je cilj onemogućavanje poboljšanja odnosa između dvaju zemalja, poručio je zamjenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov moldavskom ambasadoru u Moskvi,

Rjabkov je ambasadoru Andreju Negucu, koga je Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo na razgovor, ukazao na „provokativnu inicijativu Kišinjeva, koji zahtjeva da mogućnost potpunog povlačenja stranih vojnih snaga s teritorije Moldavije bude uvrštena u dnevni red 72. sjednice Generalne skupštine UN”, prenio je Tass.

„Rusija je naglasila da ovaj korak, koji zanemaruje stvarne razloge prisustva ograničenog kontingenta ruskih snaga u području reke Dnjestar, smatra još jednom karikom u lancu neprijateljskih poteza koje su u posljednje vrijeme povlačili oni političari u Kišinjevu koji ne žele poboljšanje bilateralnih odnosa - navodi se također u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova.

Pridnjestrovlje je zvanično u sastavu Moldavije, ali pola miliona stanovnika istočne obale Dnjestra, koji govore ruskim jezikom, proglasilo je 1991. godine nezavisnost. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.