GLOBUS

Japan: Ispaljivanje rakete Sjeverne Koreje ozbiljna i velika prijetnja naciji

AFP

(D. K.)

29.8.2017

Raketa koju je Sjeverna Koreja ispalila prema Japanu raspala se na tri dijela i pala u Japansko more, 1.180 kilometara istočno od rta Erimo na ostrvu Hokaido, objavila je japanska televizija NHK.

Sistem upozorenja japanske vlade J-Alert savjetovao je građane na tom području da preduzmu mjere predostrožnosti.

Japanska vojska nije pokušala da sruši projektil koji je prešao preko japanske teritorije.

Južnokorejska vojska je saopćila da je projektil ispaljen iz regiona Sunan u blizini glavnog grada Pjongjanga.

Američki Pentagon je potvrdio da je Sjeverna Koreja ispalila raketu koja je preletjela teritoriju Japana, ali i naglasio da ona ne predstavlja prijetnju za Sjevernu Ameriku, dok je japanski premijer Šinzo Abe (Shinzo) u kratkom obraćanju nakon lansiranja kazao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da zaštiti narod.

Uložit ćemo maksimalni napor da zaštitimo živote ljudi - rekao je Abe uoči hitnog sastanka sazvanog zbog ispaljivanja rakete.

Iz japanske Vlade je saopćeno da će blisko sarađivati sa SAD, Južnom Korejom i ostalim partnerima i "pravovremeno i odgovarajuće odgovoriti".

Ocijenjeno je da je ispaljivanje rakete preko teritorije Japana "bez presedana, ozbiljna i velika prijetnja naciji", prenosi portal Vijesti.me.

Abe i predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) dogovorili su se tokom telefonskog razgovora da naprave veći pritisak na Sjevernu Koreju nakon što je ponovo lansirala raketu.

Složili su se da se sazove hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN kako bi se razmotrile dalje akcije protiv Sjeverne Koreje.

- Predsjednik Tramp je kazao da su SAD 100 posto uz Japan - rekao je Abe novinarima.

Južna Koreja je također osudila lansiranje rakete.

"Snažno ćemo odgovoriti na temelju našeg savezništva sa SAD ako Sjeverna Koreja nastavi sa nuklearnim i raketnim provokacijama", saopćilo je južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.