GLOBUS

Požar u školi: Ima povrijeđenih i mrtvih

Avaz.ba

2.9.2017

Sedam kenijskih tinejdžerki je rano jutros poginulo, dok je 10 učenica prebačeno u bolnicu, nakon što je izbio požar u njihovoj spavaonici u školskom internatu u Najrobiju, saopštio je vladin zvaničnik.

Uzrok požara je za sada nepoznat, a vlada je naložila da se škola za djevojčice "Moi" zatvori na dvije sedmice dok traje istraga, rekao je novinarima ministar obrazovanja Fred Matijandži.

 - Požar je izbio u školi u 02 sati u jednoj od spavaonica - rekao je on, navodeći da je ta škola, sa oko 1.200 učenica, jedna od najboljih škola u Keniji i "škola kojom se zemlja veoma ponosi".

U požarima je u prošlosti poginulo desetine kenijskih učenika smještenih u internatima, pa je tako 2001. godine 58 dječaka izgubilo živote u požaru koji je, također, izbio u spavaonici u srednjoj školi "Kjanguli" kod Najrobija, podsjeća britanska agencija.  

Godine 2012. osam učenika je smrtno stradalo u školi u okrugu Homa bej na zapadu Kenije. Za neke od ranijih požara u školama optužbe su iznošene na račun labavih sigurnosnih standarda i loših procedura u slučajevma vanrednih situacija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.